S rozjezdem nového školního roku se uskutečňují například nejrůznější školní projekty zaměřené na připomenutí doby Karla IV., při nichž nechybí třeba nový film Hlas pro římského krále. Už jste ho viděli? Natáčení se zúčastnili také členové Kolínské společnosti Poprávu, kteří na něj rádi vzpomínají.

Popráváci opět natáčeli pod Českou asociací filmových kaskadérů (CSFA) a postupně se jich při natáčecích dnech vystřídalo sedm.

„Různě jsme se střídali, někde jsme točili společně. Nejvíce dní z naší bandy jsem měl já a nejčastěji jsme se na place potkávali s Matějem Musílkem," řekl Tomáš Tvrdík, kterého spolu s ostatními kluky mohou často vidět návštěvníci také nejrůznějších akcí, zejména historických slavností.

„Na natáčení Hlasu pro římského císaře se nám podařilo protlačit taky několik nováčků. Jedním z nich je i Radek Smutný, který je u nás zatím jen chvilku, ale má obrovskou snahu. A co je nejdůležitější - vím, že se na něj můžu spolehnout," popsal Tomáš Tvrdík.

A tak jsme si při této příležitosti s Matějem Musílkem a Radkem Smutným popovídali.

Jak dlouho šermujete?

Matěj Musílek: Šermuju asi šest let, dost mě to baví, máme toho celkem hodně, pořád s Poprávu někam jezdíme.

Radek Smutný: Šermuji asi rok v Kolínské společnosti Poprávu.

Jaké scény jste ve filmu o Karlu IV. točili?

Matěj Musílek: Byl jsem jeden z pávijských zrádců. Napadli jsme se zbraněmi Karlovu družinu, vznikly tam různé střety, rvačky a šarvátky. Všechno se předem důkladně secvičovalo.

Radek Smutný: Já jsem točil scénu, jak zaháníme věřitele arcibiskupa, kteří žádají o vrácení svých peněz. Byl jsem také jako stráž u hlasování nového římského císaře.

Jací byli herci, jak se vám s nimi spolupracovalo?

Matěj Musílek: S herci jsme cvičili akční střety. Kluci z CSFA je učili šermovat a pomáhali nám všem s celkovou koordinací. Jelikož CSFA sdružuje šermíře napříč republikou, byl jsem rád, že po nějakém čase vidím zase kluky z daleka. Navzájem se dobře známe z tréninků a jiných akcí. Jelikož byl Tomáš přímo v družině Karla IV., tak jsme o to víc řádili. Všech si moc vážím a bylo super se všemi natáčet. Pro mě bylo zajímavé pozorovat herce, jak se profesionálně chovají při natáčení a potom zase při neformální večeři. Někdo se snaží být více intelektuál a někdo je zase bohém.

Radek Smutný: Herci byli super, měl jsem možnost potkat Igora Chmelu, Stanislava Majera a spoustu dalších dobrých herců. Jsou to osobnosti a já mám trochu tendence chodit kolem nich po špičkách. Bylo to mé první natáčení. Bylo to pro mě něco nového, i když jsem se bál, že budu neustále něco kazit. Například koukání do kamery atd. S kamerou je sranda, protože vy do ní nesmíte přímo koukat, ale zároveň si ji musíte neustále po očku hlídat. Koukat se do ní můžete, jen když vás berou na detail. To se mi zatím nepoštěstilo, ale doufám, že to taky jednou přijde. Moc jsem si to užil, tedy až na ta strašná vedra celý den v brnění ve třiceti stupních, to není nic příjemného, pot z nás tekl proudem. Dost mě překvapilo, že jsem mohl jet na natáčení zrovna já, i když moc dlouho v Poprávu nejsem. Poznal jsem tam spoustu zajímavých lidí a herců. Jsem rád, že jsem součástí Kolínské společnosti Poprávu, díky které jsem měl možnost se dostat do takového filmu. Doufám, že budu mít možnost podílet se na dalších filmech.

A co máte dál v plánu?

Matěj Musílek: Intenzivně trénujeme. Já i náš náčelník Tomáš Tvrdík jsme hodně začali jezdit na koních, máme za sebou workshop pádů z výšek, CSFA pořádá každou chvíli nějaký kemp a kurz. Účastníme se příprav několika projektů v Čechách i v zahraničí, ale zatím nemůžeme více prozrazovat. To třeba zase v některém dalším článku.

Čtěte také: Do Milovic se vrátili šermíři. I historické tržiště s mučícími nástroji