K samotnému případu starosta Miroslav Hölzel připomněl, že není mnoho prostoru, jak věc řešit. „Škola nikoho postihnut nemůže, protože se událost stala mimo dobu vyučování a především základ řešení takovýchto problémů je v rodině,“ dodal.

I tak se ale město vydalo cestou prevence. „Spolupracujeme jak s řediteli škol ve městě, Policií ČR i městskou policií, kdy jsem strážníkům řekl, aby se na rizikové lokality, kde se schází problémová mládež více zaměřili,“ řekl starosta Miroslav Hölzel.

Zastupitelé pak v říjnu schválili novou vyhlášku, která přesně vymezuje místa, kde se nesmí postávat a kouřit. V jejím rámci se se nyní strážníci zaměřují na skupiny teenagerů, které v oněch lokalitách – včetně ulice Na Potůčku – často postávají, kouří a pokřikují na mladší děti i na dospělé obyvatele.

Ilustrační foto
Brutálně zbil nevinného chlapce

Razantní reakce, kdy se zákaz kouření vztahuje na všechny občany – včetně těch, kteří místem pouze s cigaretou prochází, je ve Středočeském kraji zatím ojedinělý. To i přesto, že problém kouřících skupinek teenagerů v ulicích není zdaleka jen věcí Sedlčan.

Například v Příbrami bývá problém, že studenti střední školy chodí kouřit pod okna nedaleké základní školy v Jiráskových sadech. Město ale krok podobný tomu sedlčanskému nechystá. „Žádnou vyhlášku zakazující kouření v konkrétních lokalitách město nepřipravuje, tuto problematiku řeší protikuřácký zákon,“ uvedla tisková mluvčí města Eva Švehlová.

A ani další města v kraji se k Sedlčanům v nejbližší době zřejmě nepřidají. Například podle mělnického starosty Ctirada Mikeše se pokřikování omladiny na okolí či vulgarita dá i bez vyhlášky řešit prostřednictvím městské policie v rámci udržení veřejného pořádku. „Samotná vyhláška navíc potřebuje i její vymáhání, tedy opět účast městské policie,“ připomněl Mikeš.

Kladno v podobné otázce spoléhá na celorepublikovou legislativu – tedy na tedy zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. „Jeho úprava se v současné době jeví dostatečná ,“ uvedla mluvčí města Lucie Steinerová.

Města v kraji a jejich boj s kouřením na veřejnosti

Kutná Hora: O žádné vyhlášce neuvažuje. Alespoň prozatím. Nedopalky v okolí škol a celém městě řeší po svém. Má roční smlouvu s tabákovou společností Philip Morris na úklid nedopalků, práce zajišťují Technické služby Kutná Hora. Plošný zákaz kouření v okolí škol by podle radnice nic nevyřešil.

Kladno: Plošný zákaz kouření kolem škol nemají, podobnou vyhlášku nechystají.

Slaný: Vyhlášku, která reguluje kouření v okolí škol, nemají.

Rakovník: Vyhlášku zakazující kouření v blízkosti škol a podobných budov město v současné době nemá, ani o ní neuvažuje.

Benešov: Vyhlášku o zákazu kouření nemají a nechystají.

Vlašim: Vyhlášku o zákazu kouření nemají a nechystají.

Votice: Vydání vyhlášky omezující kouření v okolí městských školských zařízení není na pořadu dne.

Mnichovo Hradiště: Samostatnou vyhlášku o kouření město nemá. Péči o pořádek na veřejných prostranstvích, kam se dá problematika kouření a nedopalků cigaret zařadit, řeší vyhláška o veřejném pořádku.

Mladá Boleslav: Podobnou vyhlášku nemají, zákaz kouření v bezprostřední blízkosti škol mají základní i některé střední školy přímo ve školních řádech.

Nymburk: Zákaz kouření v těsné blízkosti škol uvádí přímo školský zákon. Další zpřísnění v tuto chvíli město nechystá.

Mělník: Vyhlášku o zákazu kouření nemají a nechystají.

Neratovice: Vyhlášku o zákazu kouření nemají a nechystají, nezaznamenali zde jakoukoli stížnost či podnět.

Sdílené elektrokoloběžky v Praze
Revoluce v dopravě, nebo bolehlav na chodnících? Elektrokoloběžky budí emoce