Staly se však i případy, že sice vše doručil, a přece nevyhověl. Ještě také zbývá řada žádostí, u nichž se na doplnění papírové podoby dokumentace stále čeká – a termín dosud nevypršel. Tohle vše plyne z přehledové tabulky přijatých žádostí, kterou krajský úřad zveřejnil na svých webových stránkách.

Odbor řízení dotačních programů Středočeského kraje ji připravil s tím, že žadatelům o výměnu starých uhelných kotlů s ručním přikládáním za moderní zdroje tepla s uživatelsky příjemnějším, a hlavně ekologičtějším provozem usnadní přístup k údajům týkajícím se jejich žádosti. „Už nebudou nuceni tyto informace zjišťovat osobně či telefonicky u úředníků krajského úřadu,“ připomněl v pondělí náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast financí Gabriel Kovács (ANO). 

Prezidentské volby 2018. Který ze superhrdinů se stane prezidentem?
VOLEBNÍ SPECIÁL na Deník.cz aneb Kdo je skutečným superhrdinou?

„Tabulka monitoruje celý průběh zpracování konkrétní žádosti,“ odkázal na fakt, že na jednom místě lze najít stav každé přijaté žádosti: prozatím datum i přesný čas elektronické evidence, datum předání papírových podkladů, případný údaj o vyřazení a datum přípravy žádosti pro krajské radní, kteří budou jednotlivé příspěvky schvalovat. Do budoucna pak ještě přibudou další údaje – od přípravy smlouvy s příjemcem přes záznamy o jejím podepsání až po přijetí závěrečného vyúčtování a proplacení dotace. Stav podané žádosti tak tabulka zveřejněná na internetu umožní žadatelům ověřit z pohodlí domova, připomněl Kovács.

Ujistil zároveň, že zveřejnění údajů přináší jen samé výhody: především zlepšení pohodlí pro žadatele a zvýšení transparentnosti schvalovacího procesu. Rizika? Ta prý nejsou žádná, i když se k údajům v tabulce může dostat kdokoli. „Žadatelé se nemusí obávat jakéhokoli zneužití osobních dat, neboť citlivé údaje v tabulce obsaženy nejsou a nebudou,“ ujistil Kovács. Jednotlivé žádosti jsou identifikovány pořadovým číslem, popisem i kódovým označením typu nového zdroje tepla a uvedením lokality včetně příslušné obce s rozšířenou působností.

Ilustrační foto
Od noci může vítr přivát problémy. Hlavně na jihovýchodě kraje

Přehledovou tabulku stavu zpracování aktuálních žádostí o kotlíkové dotace je možno najít ZDE. Přístupnost údajů Deník v pondělí úspěšně vyzkoušel s pomocí počítače. Se snahou dostat se k nim také přes mobil však nepochodil, a to opakovaně s různými zařízeními. 

Aktuálně tabulka obsahuje 5264 položek týkajících se žádostí podaných do 15. prosince. Aktualizovaná verze by pak měla být k dispozici za týden. Tabulka totiž nefunguje on-line, ale počítá se se zveřejňováním aktuálního stavu vždy k 15. dni každého měsíce.

Miloš Petera.
Ekologická osvěta se má zaměřit všechny generace. A hlavně: smysluplně