I když rozpočet dosahuje celkového objemu plánovaných příjmů i výdajů 33,4 miliardy korun, náměstek hejtmanky Věslav Michalik (STAN), který má na starosti oblast financí, ohlásil razantní omezení. S tím, že po stovkách milionů v „rozpočtu do špatných časů“ chybí třeba na budoucí investice do silniční infrastruktury nebo na krytí ztrát veřejné dopravy v letošním roce.

Tíživost situace naznačují Michalikova slova: „Celkové plánované příjmy stačí na běžný chod úřadu a příspěvkových organizací a na splátky existujících úvěrů. Všechno ostatní musíme financovat z úvěrových zdrojů – nebo z rezerv příspěvkových organizací.“

Z investic dostávají přednost záměry, na něž kraj získá příspěvky z evropských dotací. Chystají se i rázné škrty – přičemž nemá zůstat jen u zrušení již dříve vyhlášeného participativního rozpočtu s 50 miliony korun určenými na drobné projekty podle návrhů občanů.

Třeba plánované drastické omezení krajských dotací vyplácených v rámci Středočeských fondů, na něž podle Michalikových slov rovněž chybějí stovky milionů, by však nakonec nemuselo bolet tak, jak se zprvu zdálo. Podle slov statutárního náměstka hejtmanky Martina Kupky (ODS) se peníze na tento účel najdou; díky vyjednávání s vládou na parlamentní úrovni.

Ilustrační snímek.
Ohlášené škrty krajských dotací by měly bolet méně, než se předpokládalo

Nemělo by to tady dopadnout tak, že místo tradičně rozdělovaných 400 – 500 krajských dotačních milionů jich pro rok 2021 bude k dispozici pouze Michalikem ohlášených 70: jen v rámci dvou z celkových 17 dotačních programů kraje. Letošní rozpočet vyčlenil pro krajské fondy 490 milionů a loňský 484 (byť tehdy se skutečným čerpáním 415 milionů a letos bylo k 30. září rozděleno 357 a čtvrt milionu).

Opozice by chtěla šetřit jinak

Jménem 15 opozičních hlasů v zastupitelstvu, kde má koalice dohromady 50 hlasů, v neděli 13. prosince odmítl „praktické vyprázdnění“ krajských fondů předseda zastupitelského klubu ANO Martin Herman. Ohrazuje se proti „čisté nule“ pro 15 krajských fondů v aktuálním návrhu rozpočtu.

„Týká se to bohužel i obnovy kulturních památek, podpory dobrovolných hasičů nebo sportu, což může v důsledku negativně ovlivnit společenský, kulturní i sportovní život v obcích,“ durdí se Herman. Hrozbu vidí také ve zrušení podpory včasné přípravy projektů pro žádosti o evropské dotace v období od roku 2021, kdy podle něj jde především o rozšiřování kapacity základních škol.

Pozastavuje se i nad 20 miliony navrhovanými pro krajský fond obnovy venkova: loni i letos bylo hned v první verzi rozpočtu vyčleněno po 120 milionech (a čerpáno loni 68 milionů a letos k 30. září stejná suma). Chystaný propad Herman označil za „nůž do zad starostům“. „Starostům s malým s,“ upřesnil v narážce na roli STAN, hnutí Starostů a nezávislých, v nynějším vedení kraje.

Videokonference radních Středočeského kraje a hlavního města Prahy.
Hejtmanství a magistrát spolupracovat nejen musí, ale i mají chuť

„Zastupitelský klub hnutí ANO respektuje a vítá snahu stávající koalice spořit, a to zejména s ohledem na složitou dobu vyvolanou pandemií covid-19,“ připouští Herman. Některé úspory však vnímá jako „přinejmenším nešťastné,“ když se týkají i oblastí, kde by spíš bylo potřeba přidat. Odmítá například snížení nákladů na údržbu krajských silnic.

A už dopředu dává na srozuměnou, o čem chce hovořit na jednání zastupitelů: o tom, jak předvolební sliby zůstávají planými řečmi či jak střední Čechy čeká stagnace místo rozvoje. Jakou dostane odpověď, je nabíledni. Bude mít nejspíš podobu otázky: kde tedy navrhuje šetřit ANO?

Debata přístupná i přes internet

Jednání krajských zastupitelů je veřejné, přístupné kterémukoli zájemci. V budově krajského úřadu ve Zborovské ulici na pražském Smíchově začíná od 10 hodin. Dění v jednacím sále lze sledovat i na dálku – prostřednictvím videopřenosu na webu krajského úřadu www.kr-stredocesky.cz.