Obdiv však mohou přinést nejen pohledy do dáli, ale i ty pěkně zblízka. „Středočeské rozhledny – v mnoha případech jde o architektonická díla, která obdržela ceny v různých soutěžích – se často nacházejí v lokalitách plných vzácných památek a v místech, která jsou jako stvořená k letním výletům,“ vysvětlila Dlouhá. Jako rozhledny, které se vyplatí navštívit jak pro ně samé, tak kvůli zajímavostem v okolí, tým krajské turistické centrály obzvlášť doporučuje trojici poměrně nových staveb: jehlanovitý objekt Čížovka u Kněžmostu na Mladoboleslavsku, areál Vrchbělá u Bělé pod Bezdězem ve stejném okrese – a zděnou budovu i s restaurací Havířská bouda na kopci Kaňk u Kutné Hory.

Příběhy našich sousedů.
Krajská muzea představuji, co školáci vyzvěděli od pamětníků

Doporučené cíle výletů s výhledem

Rozhledna Čížovka u Kněžmostu
- Rozhledna u osady Čížovka byla dokončena a otevřena v únoru 2017 a její součástí je pět vyhlídkových plošin (z toho dvě se skleněnou podlahou); na vrcholu je umístěn zvon.
- Turistickým lákadlem je také místo, v němž se rozhledna nachází – do výšky téměř čtyřiceti metrů se vypíná v blízkosti chráněné krajinné oblasti Český ráj, nedaleko leží také přírodní rezervace Ralsko. Za návštěvu stojí rovněž zřícenina hradu a zámku Zvířetice.
- Podobu této málem ztracené pamětihodnosti – tak, jak vypadala v roce 1683, v době svého vrcholného rozkvětu – je možné spatřit díky unikátnímu projektu virtuální 3D rekonstrukce.

Rozhledna v areálu Vrchbělá
- Na území bývalého vojenského prostoru byl zbudován rekreačně-sportovní areál Vrchbělá. V rámci tohoto projektu byla postavena pětipatrová dřevěná rozhledna, která byla návštěvníkům poprvé zpřístupněna v létě 2016.
- Výlet sem je zážitkem díky krásné krajině a rozmanité přírodě v oblasti Ralska. Značná část tohoto území spadá pod chráněnou krajinnou oblast Kokořínsko – Máchův kraj.
- Areál Vrchbělá, v němž se rozhledna nachází, je skvělým místem pro rodinnou dovolenou. Nabízí bohaté volnočasové vyžití, například v lanovém centru, na dětském hřišti či na cyklostezkách. Součástí je také kemp a hotel s restaurací.

Rozhledna Havířská bouda na Kaňku
- Zděná rozhledna s restaurací pojmenovaná Havířská bouda stojí na kopci Kaňk u Kutné Hory. Místo, kde se nachází, bylo hojně navštěvováno i v minulosti.
- Od počátku 19. století zde stála hájovna později přestavěná na restauraci. Tato destinace byla velmi oblíbená a o víkendech a svátcích zde panoval čilý společenský ruch. V 50. letech byl ale podnik uzavřen a revitalizace se prostor dočkal až v roce 2011, přičemž stavba rozhledny byla dokončena v roce 2013.
- Kutná Hora, město plné vzácných památek, i okolní malebná krajina lákají návštěvníky z široka daleka. Také sedlecký areál, jehož součástí jsou hojně navštěvovaná kostnice a katedrála, spadá mezi místa, která je možné během výletu k Havířské boudě navštívit.
Zdroj: Středočeská centrála cestovního ruchu