A důvodem průtahů jsou opět problémy s firmou, která se přihlásila do výběrového řízení, tentokrát ovšem s tou, která ho vyhrála. „Vítězné firmě se některá ustanovení ve smlouvě zdála příliš tvrdá, proto ji odmítla podepsat. Dokonce raději nechali propadnout ve prospěch města jistinu ve výši dvě stě tisíc korun," uvedl náměstek primátora Michal Kopal.

Oslovena byla tedy další firma v pořadí, která nabídla nejnižší cenu, za niž most v dezolátním stavu opraví. Most tak bude rekonstruovat liberecká firma Brex, která ho shodou okolností asi před patnácti lety už jednou opravovala. „Samotná realizace by měla začít 15. srpna. Důležité je, že most bude uzavřen pro autobusovou a automobilovou dopravu, pro pěší a cyklisty zůstane otevřený," upřesnil náměstek Kopal.

Posun do zimních měsíců

Může se samozřejmě stát, že v jednom okamžiku bude nutná kompletní uzavírka, nicméně by neměla trvat delší dobu, aby nebyla příměstská část z této strany odříznuta. „Rekonstrukce je naplánována na šest měsíců, bohužel tím, jak se nám to posunulo, se dostáváme do zimních měsíců a velký vliv bude hrát počasí. To nám zkomplikovalo finální úpravy mostu v Čejeticích," připomněl Michal Kopal.

Každopádně podle něj nebude cena firmy Brex dramaticky odlišná od původně vysoutěžené, odečte-li se kauce, kterou město získalo, rozdíl činí zhruba osmatřicet tisíc. Rozpočet města na rekonstrukci pamatuje dvanácti miliony.

Čtěte také: Oprava mostu přes Želivku uzavřel spojení mezi kraji, auta pojedou oklikou