Muž, který je nejviditelnější postavou mezi 11 obžalovanými v kauze všeobecně spojované s jeho jménem (byť líčení v evidenci soudu figuruje pod označením „MUDr. Petr Kott a spol.“), odmítá, že by se podílel na korupčních manipulacích s výběrovými řízeními na stavební a zdravotnické zakázky. Stejně jako dřív hovoří o politickém procesu, ve kterém se těžko může dočkat spravedlnosti.

Poté, co všech 11 obžalovaných bylo předloni nepravomocně odsouzeno (nejpřísnější tresty dostali právě Rath s 8,5 roku vězení a manželé Kottovi s pobytem za mřížemi o rok kratším; navíc ještě s citelnými peněžitými tresty), se věcí zabýval odvolací Senát Vrchního soudu v Praze. S výhradami vůči legálnosti policejních odposlechů, které posloužily jako klíčový důkaz, věc vrátil krajskému soudu k novému projednání a rozhodnutí. V mezidobí však z podnětu stížnosti ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) Nejvyšší soud ČR stanovil, že odposlechy jsou v pořádku.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Středočeská koalice padla, hnutí ANO poslalo partnerům písemné sbohem

Začátek nového jednání nepřekvapil. Sám Rath hovořil o „veřejném cirkusu“. Tahle slova použil v souvislosti se svou námitkou podjatosti vůči předsedovi senátu Robertu Pacovskému, kterou neúspěšně uplatňoval již v minulosti. Tentokrát ji zopakoval zvláště s důrazem na fakt, že Pacovského strýc Michal Pacovský se nakrátko formálně stal jeho obhájcem (byť se v této roli u soudu vůbec neobjevil a následně vysvětloval, že se domníval, že mělo jít o jinou kauzu; dodnes se Rath v téhle věci s Pacovským starším soudí). Příbuzný v roli soudce tak podle Rathových argumentů nemůže být nestranný. „Čekal jsem, že se vyloučíte,“ oslovil souzený exhejtman Pacovského mladšího. S tím, že scénu odehrávající se za obrovského mediálního zájmu si mohl odpustit. „Je zarážející, že nemáte v sobě tolik síly,“ prohlásil na adresu předsedy senátu, k němuž rozhodně nepřišel promlouvat s pokorou.

Připravený obsáhlý monolog prokládaný četnými citacemi a odkazy na informace v médiích Rath během pondělního jednání neuzavřel; ve své řeči ještě bude pokračovat. Vinu odmítá – a připomíná řadu souvislostí. Mimo jiné se ohradil proti politickému nátlaku, jemuž je soud vystaven ze strany politiků – přičemž speciálně zdůraznil opakovaná vyjádření prezidenta republiky Miloše Zemana. Hlavním terčem jeho pondělních slov byli nicméně právě předseda senátu a jeho strýc.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Debaty o penězích pro nemocnice může kdokoli sledovat i z domova