Dva důvody, proč lze očekávat, že o tyto dotace budou mít občané nebývalý zájem. Peníze sice rozděluje kraj – zvlášť na malých obcích se však lidé zřejmě budou ptát i svých starostů na to, jak se k dotaci dostat.

Pomoci by měl seminář nazvaný Jak podat žádost o kotlíkovou dotaci ve 3. výzvě, který pro zájemce z řad obecních a městských úřadů chystá na pátek 12. dubna odbor řízení dotačních projektů krajského úřadu. Účastníci, pro něž je podmínkou registrace do pondělka, se v sídle hejtmanství nejen dozvědí podrobnosti týkající se přesných podmínek získání dotace, ale nebudou chybět ani pokyny k vyplňování žádostí.

Velvyslanec Izraele navštívil Panenské Břežany
Velvyslanec Izraele navštívil Panenské Břežany

Pro občany bude takovéto poučení připraveno na krajském webu, přes který se žádosti také budou registrovat v elektronické formě. Někdejší fronty, jaké byly spjaté s počátkem rozdělování kotlíkových dotací, tudíž nehrozí. Podrobné informace o způsobu podávání žádostí a jejich náležitostech zveřejní krajský úřad měsíčním předstihem – na přelomu dubna a května.

Zásadní novinkou je, že dotaci už nebude možno obdržet na jakýkoliv kotel spalující uhlí – tedy ani na takzvaný kombinovaný kotel. Podpora se vztahuje výhradně na výměnu neekologických kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním za tepelné čerpadlo, plynový kondenzační kotel nebo kotel výhradně na biomasu.

Krajský úřad Středočeského kraje - ilustrační foto
ANO žádá kontrolu smluv s externisty. Bude, nebo ne?
Požár bytu v Družstevní ulici v Bystřici.
Při požáru bytu se matka s dítětem zachránily útěkem na balkon
Krajský úřad Středočeského kraje v Praze - ilustrační foto
Pořadatelům vybraných akcí chtějí radní rozdělit šest milionů