Pro střední Čechy vyznívá příznivě, a to zvláště v nejbližším okolí metropole. Republikové prvenství z loňského roku obhájily Říčany, na druhém místě figuruje Praha (na jejímž postavení se proti loňsku také nic nezměnilo) – a do první desítky se dostala ještě tři další středočeská města: na čtvrtém místě Černošice (loni 3.), na pátém Brandýs nad Labem-Stará Boleslav (7.) a na 8. místě Beroun (6.). Jak z postavení v žebříčku, tak z vypočtených meziročních indexů plyne, že si proti loňsku si v této elitní společnosti mírně pohoršily Černošice a Beroun (a nepatrnou ztrátu vyjádřenou hodnotou indexu vykazuje rovněž Praha). Do sestavy „top ten“ ještě zasahují Jižní Morava (zastoupeny jsou Hustopeče, Brno, Židlochovice, Šlapanice) a Pardubický kraj (Litomyšl). Na chvostu pak zůstává sever Moravy i Čech; poslední pozici si z loňska zachovává Orlová.

Ze středočeského pohledu je zajímavé nejen čelo žebříčku, ale i další pozice. Pořadí na nich může leckoho překvapit. Ať už z hlediska postavení některých větších měst, nebo třeba tradičně zažitého dělení území kraje na „bohatší“ a „chudší“ regiony. Nejnižší pozice zaujímají v rámci středních Čech Votice, Příbram a Mělník. I jejich postavení však v rámci celorepublikového hodnocení ještě zůstává vcelku slušné.

Ilustrační foto - radar
Měření rychlosti prozrazuje středočeská policie předem

Při výpočtech indexu analytici posuzují veřejně dostupná data podle 29 rozmanitých kritérií: od podmínek bydlení přes úroveň zdraví až třeba po spolkový život, což odráží místní mezilidské vztahy. K nejvýraznějším meziročním posunům přispěly – až už z hlediska zlepšení, či zhoršení – zvláště změny v přílivu mladých obyvatel, dostupnosti lékařské péče, vztahy konkrétních regionů k hazardu a vývoj nezaměstnanosti; některé oblasti také „sráží“ zhoršená kvalita ovzduší.

Možnost srovnání s loňským rokem je podle Jana Havránka, jednatele společnosti Obce v datech, unikátní: protože byl projekt spuštěn v loňském roce, jde o vůbec první možnost postihnout nejen aktuální stav, ale i možné trendy. Zjištění naznačující pro různé regiony souvislosti mezi náklady na život a jeho kvalitou může posloužit občanům při rozhodování, kde se usadit – a od počátku je tento index zamýšlen také jako cenný podklad pro práci starostů i zastupitelů. Dokáže jim napovědět, nač by se bylo vhodné zaměřit (a do budoucna navíc postihne, jak se toto úsilí daří).

„Letos je k dispozici vůbec první srovnání vývoje kvality života v jednotlivých obcích. A každý další rok bude z tohoto pohledu zajímavější. Věříme, že transparentní srovnání s dalšími obcemi na základě dat bude pro vedení obcí užitečným nástrojem a impulsem k pozitivním změnám,“ shrnul Havránek hlavní cíl tvůrců žebříčku. Připomněl, že 29 sledovaných indexů se soustřeďuje do trojice hlavních kategorií. Jsou jimi zdraví a životní prostředí; materiální zabezpečení (zde jde jak o práci, tak o bydlení či vzdělání) a vzdělání i služby včetně vztahů mezi lidmi.

Ilustrační foto.
Zrychlil by práci stavebních úřadů malý škrt v zákoně?

„Vítězné“ Říčany bodovaly zejména v hodnocení dostupnosti lékáren a dětských lékařů i dojezdu do nemocnice, v nízké nezaměstnanosti a nabídce pracovních míst, kvalitou středních škol, dostupností bankomatů či v indexech hmotné nouze a exekucí, ale také zájmem o obecní a krajské volby. Starosta Vladimír Kořen (Klidné město) projekt oceňuje nejen jako zdroj informací (jak pro místní občany, tak i pro případné zájemce o přistěhování) o tom, jaké přednosti lokalita nabízí. Chválí také možnost opřít rozhodování o místních záležitostech o konkrétní data.

„Máme z obhajoby prvenství samozřejmě velkou radost,“ těší Kořena. Připomíná však, že vidí také stíny: „I Říčany mají své chyby – velké množství dopravních nehod, nedostatek kapacity ve školkách a školkách, máme špatný výsledek v indexu znečišťovatelů a máme málo přírodně cenných a chráněných území.“ Starosta připouští, že lze najít mnoho věcí, na něž radnice nemá přímý vliv. „Ale je také spousta věcí, kde starosta, zastupitelé i úřad můžou odvést spoustu dobré práce. Hlavní je vidět, kde obec pokulhává; na co se zaměřit,“ zdůraznil.

Ilustrační foto.
Očekávání při výběru partnera? Češi nejčastěji hledají rodiče pro své děti

Index kvality života ve středních Čechách
1. Říčany
4. Černošice
5. Brandýs nad Labem-Stará Boleslav
8. Beroun
19. Benešov
28. Hořovice
29. Mnichovo Hradiště
31. Kralupy nad Vltavou
35. Mladá Boleslav
46. Český Brod
58. Slaný
63. Kolín
88. Poděbrady
92. Kladno
94. Lysá nad Labem
96. Nymburk
116. Sedlčany
123. Dobříš
136. Neratovice
138. Rakovník
143. Kutná Hora
147. Čáslav
148. Vlašim
157. Mělník
167. Příbram
173. Votice

Zdroj: Obcevdatech.cz

Nová rozhledna by měla být vysoká 37 metrů, aby z ní bylo vidět přes koruny stromů.
Nová rozhledna v CHKO Brdy bude postavená z lunárního dřeva