Program kreativních voucherů pro výzkumné organizace již má první tři úspěšné žadatele: Fyzikální ústav Akademie věd ČR, Národní ústav duševního zdraví a České vysoké učení technické v Praze.

Za Středočeské inovační centrum, jež má rozdělování těchto dotací na starosti, na to upozornila Mirka Kremrová. „Cílem je pomáhat regionálním výzkumným ústavům s externí komunikací, marketingem i transferem znalostí a technologií do praxe,“ upřesnila.

Videa i hledání zákazníků

Krajský příspěvek pomůže třeba Univerzitnímu centru energeticky efektivních budov (UCEEB), což je vysokoškolský ústav ČVUT sídlící v Buštěhradu. Věnuje se projektům zaměřeným na snížení spotřeby energie a zatížení životního prostředí, které mohou přispět k proměně stavebnictví. V poslední době se však UCEEB zřejmě nejvíce proslavilo vyvinutím systému S.A.W.E.R., který dokáže získávat ze vzduchu vodu potřebnou pro lidskou spotřebu, napájení zvířat nebo třeba k zavlažování rostlin. Kdekoli; i v poušti.

A pokud se za dvě stě dní podaří v Dubaji otevřít světovou výstavu EXPO 2020, loni odloženou kvůli koronavirovým opatřením, bude tuto technologii obdivovat celá planeta. Právě S.A.W.E.R. je totiž srdcem české expozice.

Odborníci z výzkumného centra v Buštěhradu umí získat vodu ze vzduchu.
Středočeští vědci ukážou v Dubaji světu, jak umějí ozelenit poušť

Buštěhradské centrum se však může pochlubit celou řadou pozoruhodných nápadů, které by zasluhovaly větší rozšíření. Kreativní voucher pro výzkumné organizace právě s tím může pomoci: jde o příspěvek na posílení komunikace a zvýšení povědomí o vědeckvo-výzkumných aktivitách UCEEB. To konkrétně chystá sérii propagačních videí, určených pro české i zahraniční publikum.

Laserové centrum HiLASE v Dolních Břežanech, jehož garantem je Fyzikální ústav AV ČR, se zase může pochlubit vyvinutím unikátní metody pro efektivní odvádění tepla z laserových zrcadel. Nyní jde o to, aby se podařilo nápad dobře prodat.

„Nasměrovat tuto technologii ke správným zákazníkům a maximalizovat příjem z její komercializace pomůže Design Thinking – vhodný nástroj pro rychlé hledání inovativních řešení, například vylepšení produktu, služby nebo zefektivnění procesů,“ vysvětlila Kremrová. S tím, že Design Thinking využije také Národní ústav duševního zdraví v Klecanech, a to k ověření komerčního potenciálu nově vyvíjené technologie EEG pro záznam elektrické aktivity mozku.

Desítky špičkových pracovišť

Ucházet se o příspěvky, které umožní vyslat do světa informace o svých výsledcích, mohou výzkumné instituce působící ve středních Čechách až do začátku léta. Ředitel Středočeského inovačního centra Pavel Jovanovič v té souvislosti připomněl, že v kraji se nachází přes dvě desítky špičkových vědecko-výzkumných pracovišť z oblasti fyziky, biotechnologií nebo obnovitelných zdrojů energie.

Ilustrační foto.
Krajské vouchery pro podnikatele nahrazují jiné. Dotační podpora ale zůstává

„Skrze kreativní vouchery pro výzkumné organizace chceme zviditelnit jejich aktivity a pomoci například k navázání mezinárodních projektů aplikačního výzkumu, spolupráce s firmami a přenosu vědeckých poznatků do společnosti,“ vysvětlil Jovanovič, nač je krajská podpora zacílena.

Kreativní vouchery pro výzkumné organizace

- Jde o model jednoduché a rychlé podpory sdílení vědeckých výsledků mezi odbornou i širší veřejností mající pomoci rychlejšímu přenosu poznatků výzkumu do praxe, ale také jejich efektivní komercializaci. Vychází z myšlenky bývalého hlavního vědeckého poradce britské vlády Marka Walporta: „Vědecký výzkum není dokončen, dokud není komunikován.“

- Žádat o příspěvky na spolupráci s kreativci rozmanitého zaměření, díky jejichž přispění budou výsledky výzkumu prezentovány na profesionální úrovni, mohou regionální vědecko-výzkumné instituce do 30. června.

- Podpořit lze spolupráci s poskytovateli vybraných služeb: s komunikačními a marketingovými agenturami, designéry, programátory webových stránek nebo profesionálními fotografy.

- Minimální výše podpory na jeden projekt je 50 tisíc korun, nejvyšší 200 tisíc (pro průmyslový design až 300 tisíc). Finanční podpora pokrývá 95 procent z celkově uznatelných nákladů; spolufinancování příjemce dosahuje pěti procent.

Zdroj: Mirka Kremrová, Středočeské inovační centrum