„Pokud by cena byla nižší, musí to být velmi dobře zdůvodněno. A pokud by tomu tak nebylo, je celé jednání neplatné," vysvětlil starosta Benešova Petr Hostek okolnosti, na které nyní naráží zamýšlený prodej části městského bytového fondu.

Současně připomněl, že zákon městu znemožňuje vytvořit pro prodej bytů nabídkovou cenu nižší, než je cena odhadní. A z toho proto také vyplývá, že se záměr prodávat městské byty dostává do určité krize. V prvé řadě totiž znovu půjde o cenu. A o drahé byty bude jen stěží takový zájem jako o byty 
s cenou nižší.

Obdobné podmínky však musela splňovat také zastupitelstva, která o privatizaci rozhodují, i v minulých volebních obdobích. Nikdo 
z tehdejších benešovských politiků se totiž nechtěl dostat za hranu zákona a nést za případný prodej nevýhodný pro město trestní odpovědnost. Právě to se podle starosty Benešova stalo v jednom velkém moravském městě. 

„Obávám se, že se budeme jen těžko dostávat pod znalcem uvedenou cenu. Uvažovali jsme i o určitých benefitech, které by cenu bytů snížily, ale zákon nám tuto možnost zakazuje uplatňovat," potvrdil starosta Benešova Petr Hostek při tiskové konferenci města.

Velice lukrativní destinace

Benešov je, vzhledem 
k poloze k hlavnímu městu, velice lukrativní destinací a proto podle Hostka nelze očekávat, že by například bytovou jednotku s dispozicí 3+1, město mohlo nabízet za pouhých 400 tisíc korun.

Po předešlých privatizačních vlnách zůstalo městu Benešovu v držení už jen 1783 bytů. Pokud nakonec dojde až k jejich rozprodávání, první na řadě, komu město ubikaci nabídne, budou jejich současní nájemníci.

„Privatizace kvůli uvedeným skutečnostem nemůže být zdaleka tak masivní, jako se o ní uvažovalo dříve, kdy se hovořilo až o padesáti procentech prodaných bytů," potvrdil starosta Benešova.

Prodej menšího počtu bytů však podle starosty vyplývá z toho, a to nedávno potvrdil rozsáhlý audit, že jsou městské byty v Benešově, díky dlouholeté permanentní údržbě a rekonstrukcím, ve velice dobrém technickém stavu. Městu to ale přináší nejen shora popsané problémy, nýbrž i benefit v podobě snazších jednání s bankami o úvěrech.

Vznik komise pro privatizaci

Už v pondělí 19. září, při prvním poprázdninovém zastupitelstvu, by podle starosty měla vzniknout komise pro privatizaci, jak po ní volala opozice. Tedy i s jejími členy. Až dosud totiž o zamýšleném prodeji bytů jednal jen jakýsi poradní sbor sestavený pouze ze členů koalice a jejích podporovatelů.

A už by se tam také mohlo úplně konkrétně hovořit o jednotlivých variantách prodeje městských bytů. „Rozhodně si totiž na radnici nechceme privatizací přihřívat svou vlastní polívčičku. Chceme, aby do procesu byly zapojeny všechny subjekty ze zastupitelstva," dodal starosta.

Čtěte také: Privatizace bytů v Benešově má prý vycházet z vůle lidu