Jak velké je oční oddělení?

V současné době máme patnáct lůžek, disponujeme ale i příjmovou a dětskou ambulancí, a máme také odborné poradny sítnicovou, diabetickou a glaukomovou. Spadá pod nás navíc ambulance v Benátkách a v Modré hvězdě. V ambulancích a poradnách ošetříme ročně zhruba čtyřicet tisíc lidí, a k tomu dalších zhruba tisíc hospitalizovaných na oddělení. Když to sečtu, je nás na to dohromady třináct lékařů.

Prioritní operace, na niž se k vám pacienti objednávají, je odstranění šedého zákalu. Kolik takových zákroků ročně provedete?

Je to asi 2300 za rok. Z toho zhruba jen pět procent pacientů je nutné hospitalizovat, zbytek se dělá ambulantně. Kromě toho ale provádíme i operace zadního segmentu oka tedy sítnice a sklivce. Těch děláme kolem stovky ročně. Dále se setkáváme s celou řadou plastik, nádorů víček, šilhání, samozřejmě operujeme i zelený zákal nebo kosmetické úpravy víček, především u žen.

Poskytujete tedy komplexní chirurgii oka?

Kromě operací očnice a některých výkonů na sítnici provádíme téměř celou oční chirurgii a mikrochirurgii. Jako jedni z mála operujeme třeba zadní segment, potom již zmíněné šilhání u dětí a tak dále.

Hodně se mluví o tom, že dnešní děti příliš mnoho času koukají do obrazovek a monitorů, přibývá z vašeho pohledu očních vad u dětí?

Takhle se to určitě nedá říci, ale myslím si, že nijak zásadně. Dosud není prokázáno, že by práce na blízko, jak se tomu říká, zásadně zvyšovala procento krátkozrakosti. Nepotvrdilo se ani to, že by dlouhodobé koukání do monitorů způsobovalo oční vady u dospělých. Samozřejmě, že se oko více unaví, ale to je normální.

Kdy by měl člověk navštívit očního lékaře?

Prevence, jako třeba v případě zubařů, nastavena není, a není ani nezbytná. Nicméně kolem čtyřiceti až pětačtyřiceti let se zvyšuje nebezpečí zeleného zákalu. Když si jde člověk pro brýle, alespoň napoprvé by měl jít skutečně k lékaři, a nikoliv jen do optiky. Měl by být kompletně vyšetřen včetně změření očního tlaku nebo prohlídky očního pozadí a očního nervu. Tím lze začínající zelený zákal odhalit. Problém u této vady je totiž ten, že to ze začátku pacient nijak nepocítí, a k problémům dochází až ve chvíli, kdy je na vyléčení pozdě.

Čtěte také: Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi má jednodenní chirurgii