Příležitost pro region

Bylo by žádoucí, aby přibyly další, připomíná hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) úkol pro destinační managementy, jež by měly filmaře dokázat oslovit a přilákat. I kratičký záběr udělá pro propagaci regionu hodně. Na natáčení navíc přijede početný štáb, který v regionu utrácí, z čehož mají prospěch nejenom obchodníci a restauratéři, ale mohou se uplatnit i řemeslníci (a třeba i pila zpracovávající místní dřevo, jež bude potřebné při stavbě dekorací). Také obyvatelům se často nabídne možnost zařadit se do komparsu, což přináší jak přivýdělek, tak nové zážitky. I s trochou napětí: dostane se nakonec příslušný záběr do výsledné podoby filmu? A které z tváří známých z okolí se tam ještě mihnou?

Režisér Miloš Forman na 44. Mezinárodním filmovém festivalu.
Ohlédnutí za Milošem Formanem: Bylo štěstí s ním sedět v jedné hospodě

Důležité je podle hejtmanky zvláště umět oslovit zahraniční produkce – a také dokázat vylákat do regionu i filmaře z ciziny, kteří se zakoukali do Prahy. Co nabídnout střední Čechy rozhodně mají. V první řadě množství hradů a zámků; nikoli tedy jen slavné lokace jako Karlštejn nebo Dobříš. Třeba Konopiště u Benešova: někdo si tam hned vybaví pohádku Jak se budí princezny, jiný vyhrkne Jáchyme, hoď ho do stroje! – a spousta místních jistě připomene, že se tu natáčely i scény pro italský seriál Chobotnice nebo domácí Jára Cimrman ležící spící. Či nedaleké „svatební“ Jemniště: tam vznikaly nejenom dramatické scény pro seriál Červený bedrník, ale nověji třeba i britsko-český snímek o Mozartovi Mezihra v Praze. Nabízí se rovněž spousta dalších památek i venkovských celků a městských ulic, ale také malebná přírodní zákoutí. Jako stvořené pro zasazení zajímavého děje jsou nejen zdejší lesy, ale třeba i řeky nebo opuštěné lomy. Přičemž to zdaleka není jen Velká Amerika, známá například z populární westernové parodie Limonádový Joe.

z filmu KoljaZdroj: archiv

Z filmu Kolja. Autor: archiv

Ilustrační foto
Kdo vybílil seniorovi účet? Podle policie jeho vnuk
Ilustrační fotografie.
Za Prahou se žije o dost jinak nežli v metropoli

Budova, která se proslavila ve filmu Obecná škola.Zdroj: Facebook Praha NeznámáBudova, která se proslavila ve filmu Obecná škola. Autor: Facebook Praha Neznámá

Čáslavané se naposledy rozloučili s Milošem Formanem
OBRAZEM: Čáslavané se naposledy rozloučili s Milošem Formanem

Vybrané slavné snímky natáčené ve středních Čechách

Ostře sladované vlaky: Loděnice
Kolja: Nymburk
Lásky jedné plavovlásky: Zruč nad Sázavou
Vesničko má středisková: Křečovice
Slavnosti sněženek: Kersko
Noc na Karlštejně: Karlštejn
Chalupáři: Višňová
Obecná škola: Nučice, Brdy – lokalita Jordán
Princezna ze mlejna: Dobříš
Jáchyme, hoď ho do stroje: Konopiště
Most u Remagenu: Davle
Limonádový Joe: Mořina – Velká Amerika
Na samotě u lesa: Radešice, Nedvězí u Rabyně
Tři veteráni: Statenice
Dívka na koštěti: Řevničov
Smrt stopařek: Dobřichovice
Červený Bedrník: Jemniště
Pan Tau: Beroun, Senohraby
Léto s kovbojem: Hradištko
Zdivočelá země: Radíč

Výběr: Deník

Ilustrační foto.
Statistiky prozrazují, kdy a kde čekat na pachatele