S okopáváním a opětovným vysazováním rostlin si ale pracovníci technických služeb starosti dělat nemusí. Díky modernějšímu způsobu výsadby, strojově a přímo do travního porostu, nebude v dalších letech vůbec taková péče nutná.

„Právě strojová výsadba je oproti té ruční výhodná hlavně z důvodu její delší životnosti a bezúdržbovosti. Cibuloviny se sázejí strojově ve velkém množství cibulí na čtvereční metr, a to pod travní drn. Na jaře cibuloviny vyraší ještě před tím, než začne růst tráva, a vytvoří souvislý záhon," sdělil starosta Jindřich Vařeka.

Několikaletá životnost

Po odkvětu dojde k postupnému zasychání listů cibulovin a poté je potřeba celý záhon posekat. Následně po zbytek roku se již záhon udržuje běžně jako travnaté plochy, tedy sekáním. Na jaře se cyklus opakuje.

Životnost takto sázených cibulovin je v řádu několik let. Záhony jsou díky vysoké hustotě a rovnoměrnosti cibulí bohatší. Okolí okresního města tak na jaře zkrášlí 250 metrů čtverečních květinových záhonů, za něž město zaplatí více než 110 tisíc korun.

Čtěte také: Centrum Kutné Hory ozdobily květinové věže