Šlo o pět milionů korun, které má zaplatit provozovatel úložiště výkopové zeminy a stavební suti, jejichž roky vršená halda se tyčí na pozemcích mezi obcemi Chýně a Chrášťany na Praze-západ. Jedná se současně o rekordní sankci, která byla vyměřena podnikající fyzické osobě. Vyšší pokutu, osm milionů, loni dostala jen společnost hromadící stavební odpad u plzeňské dálnice D5 v lokalitě Mýto – kousek za hranicemi Středočeského kraje, ale již na Rokycansku.

Milionových pokut bylo více

Střední Čechy jsou v rámci republiky výjimečné i tím, že pokuta v řádu milionů nezůstala osamocena. ČIŽP také vyměřila po dvou milionech firmám nakládajícím s odpady. Takovou sankci dostala společnost působící ve Vestci na Praze-západ, jež podle zjištění inspektorů při provozu mobilního zařízení ke sběru odpadů jednak předala značné množství odpadů (včetně nebezpečných) osobě, jež k jejich převzetí nebyla oprávněna, jednak ve svých výkazech uváděla údaje, které byly zjevně nesmyslné: zmiňovaly tak velké množství odpadů, jaké firma z technických důvodů prostě skladovat nemohla.

Ilustrační foto.
Koronavirová omezení přibrzdila práce na silnicích

Za nepravdivé údaje v hlášení o produkci a nadklání s odpady vyměřila ČIŽP dva miliony také společnosti podnikající v tomto oboru v Čáslavi na Kutnohorsku a v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku. A do třetice dvoumilionovou sankci dostal muž podnikající jako fyzická osoba za navážení výkopové zeminy a materiálu ze staveb do lesa těsně u hranic Středočeského kraje – přičemž tentokrát šlo o katastrální území Lipence na okraji Prahy.

Porušení zákona? Záměrně!

V souvislosti s vysokými uloženými pokutami ředitel Geuss poznamenal, že se bohužel objevují subjekty, jejichž podnikání je na nekalém počínání přímo založeno – i se započtením mastné pokuty totiž vynáší. A že dojde na zdlouhavá řízení, právnické bitvy a leckdy i soudní tahanice? I s tím se počítá. Právě v oblasti odpadů loni ČIŽP uložila pokut nejvíce – celorepublikově 878.

Prohřešky kolem odpadů jsou také případy, které inspekce řeší nejčastěji. A jejich počet stoupá. „Přibývá činností, které jsou charakteru naprosto vědomého porušování zákona – za účelem dosažení zisku,“ podotkl Geuss. S tím, někdy se jednání „překlápí“ od přestupku až do oblasti trestného činu, což už pak je případem pro policii. Ale i celní správu a státní zastupitelství.

Počty kontrol České inspekce životního prostředí:

Region 2015 2016 2017 2018 2019
Praha a střední Čechy 2279 2169 2200 2221 1970
Česká republika 15667 15883 15864 16572 16896


Zdroj: ČIŽP