Právě jako hlava státu se Zeman o činnosti kladenského spolku dozvěděl. Bylo to na Pražském hradě, kde prezident před týdnem v rámci oslav Mezinárodního dne seniorů přijal zástupce krajských rad seniorů v čele s předsedou Rady seniorů ČR Zdeňkem Pernesem. Promluvila tam i Hana Wolfová z Kladna, čerstvě korunovaná Babička Sympatie v rámci talentové soutěže Babička roku, který se v kladenském kulturním domě stal také součástí oslav dne seniorů (a vítězka, Vladimíra Laštovičková z Vinařic na Kladensku, bude Středočeský kraj reprezentovat v celostátním finále).

O tom Wolfová pohovořila s prezidentem – a stejně jako další hosté představila činnost svého spolku. Prezidentova reakce příjemně překvapila, řekl Deníku předseda Krajské rady seniorů Středočeského kraje Miloslav Vajs. „Prohlásil, že i on je v důchodovém věku, často pobývá v Lánech, což není od Kladna daleko – a o vstup do tamějšího Klubu aktivních důchodců by měl zájem,“ řekl Deníku. S tím, že tuhle debatu nevnímá jako pouhou zdvořilost v rámci oficialit na Hradě. Hodlá se osobně obrátit na prezidentskou kancelář, aby s jejím týmem domluvil, jak prezidentovi doručit přihlášku. Úvahy se prý ale točí i kolem možnosti čestného členství.

Klub aktivních důchodců v Kladně je jednou z tamějších členských organizací krajské rady seniorů, nicméně funguje jako samostatný spolek. Pořádá například zájezdy a společné výlety či vzdělávací akce, ale také spolupracuje s magistrátem – například při vysazování stromků či se účastní jarních úklidů. Jeho předsedkyně Wolfová zaujala svou výřečností nejen prezidenta republiky. Ve zmiňované soutěži Babička roku zabodovala díky vtipnosti a pohotovosti při rozhovoru s moderátorem hned při první disciplíně – a pak znovu v rámci volné disciplíny, při níž recitovala. Oslovit prezidenta přitom podle Vajsových slov nebylo zvlášť náročné. „On je pozorný posluchač – a velmi dobře reaguje,“ shrnul pro Deník předseda krajské rady seniorů osobní zkušenost ze setkání v minulých letech.

Projekt Seniorská obálka, k němuž Středočeský kraj nově přistupuje, představili v pondělí předseda Krajské rady seniorů Středočeského kraje Miloslav Vajs, ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Jiří Knor, radní pro oblast sociálních věc
Záchranářům může nově pomáhat obálka na dveřích
Ilustrační foto
Lidé si mohli nechat vyšetřit plíce. Osvěta je zásadní, říká lékařka