S větším parkovištěm se počítá na Zličíně. „Měl by tam vzniknout společný objekt pro parkoviště a autobusový terminál,“ uvedl mluvčí Prahy Vít Hofman. Plán ale naráží na problém se schvalováním u některých úřadů, proto Praha zatím hledá další řešení, jak v této oblasti navýšit počty parkovacích míst. 

Marihuana. Ilustrační foto.
Jedna nová droga týdně. Česko zaplavují nebezpečné syntetické látky z Číny

Místo pro dalších 880 aut na Černém mostě

Lépe to vypadá na východě metropole. Na Černém Mostě už začaly projekční práce na stavbě nového parkovacího domu. Ten vyroste na místě stávajícího P+R parkoviště blíže k metru. „Letos předpokládáme vydání územního rozhodnutí. Aktuálně probíhá zpracování žádosti o dotaci v rámci Operačního programu Praha pól růstu ČR,“ řekl mluvčí Hofman.

Projekt parkovacího domu na Černém Mostě připravuje společnost Obermayer Helika. Celá stavba má být dokončena do roku 2020. Kapacita parkoviště výrazně vzroste, až na 880 míst.

Plakát Příběhy bezpráví. Ilustrační foto.
Začal projekt Příběhů bezpráví, přibližuje vzdor proti komunismu

Fasáda čtyřpodlažní budovy má být částečně pokryta zelení pro zlepšení prostředí a zpříjemnění okolí hlavní komunikace. Náklady na stavbu ukáže soutěž, kterou Praha chystá. Zatím se počítá jen s funkcí parkoviště pro P+R, nikoliv pro místní. V polovině října Praha otevřela tři nová záchytná parkoviště P+R pro 530 osob-ních automobilů. Jedná se o tři málo využívaná odtahová parkoviště na Kotlářce, ve Švehlově ulici a v Písnici.

Divadlo ABC.
Interaktivní hra Teror se objeví v pražském Divadle ABC

Pomoci by mohli sami středočeši

Parkoviště na krajích Prahy zažívají čím dál větší tlak zvláště po zavedení parkovacích zón v některých částech metropole. Řešením by byla i změna chování pravidelně dojíždějících ze Středočeského kraje, kteří by jeli autem například jen ke svému nejbližšímu nádraží a dál pokračovali vlakem.

KDU-ČSL, MARIAN JUREČKA, PAVEL BĚLOBRÁDEK, JAN BARTOŠEK
KDU-ČSL, TOP 09 a STAN chtějí spolupracovat. Společný klub ale nebude

„Problémy s parkováním v Praze by pomohly vyřešit tisíce parkovacích stání si-tuovaných v metropolitní oblasti. Nejvhodnější se ukazuje jejich rozmístění do co největšího počtu menších parkovišť u většiny nádraží ve Středočeském kraji,“ míní Miroslav Vyka, šéf Svazu cestujících ve veřejné do-pravě.

U nich je ale nyní také problém zaparkovat. Řada obcí a měst proto připravuje projekt P+R parkování, ministerstvo pro místní rozvoj nabízí na takové projekty evropské dotace. Nyní o ně žádají například obce Milovice, Cerhenice či Pečky.

Bohuslav Martinů.
Dny Bohuslava Martinů nabídnou v Praze 20 koncertů