Na rozdíl od počátku týdne se počet příchozích opět udržel pod třemi tisíci.

Podle nedělních údajů pražských hasičů tam během soboty zavítalo 2768 příchozích. Ubytování bylo třeba zajistit pro 339 z nich – přičemž 104 osoby našly útočiště v tělocvičnách v rámci režimu nouzového ubytování.

Autobusy dále z Prahy podle údajů hasičů převezly k odbavení na jiná asistenční centra pomoci 188 lidí.

V případě KACPU fungujících ve středočeských regionech si v sobotu úřední záležitosti vyřídilo v Kutné Hoře 246 ukrajinských běženců, v Mladé Boleslavi 235 a v Příbrami 145. Dohromady tato tři středočeská centra zajišťovala v sobotu ubytování pro 75 lidí.

Tisková konference v Kongresovém centru Praha.
Dochází kapacita: Hotely v Praze nabídly Ukrajincům pokoje za 500 korun na noc

Jestliže v neděli Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy na twitteru informoval, že společným pražsko-středočeským KACPU fungujícím v metropoli již prošlo v součtu 30 625 osob, toto číslo není úplné, upozornil vlastně již v sobotu večer na twitteru primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti). „Vidím ve zprávách, že jako počet příchozích lidí z Ukrajiny do Prahy je uváděn počet odbavených v KACPU v Kongresáku, aktuálně 27 857; reálně je v Praze ale už registrováno 31 802 osob,“ upozornil. S dodatkem, že pro Středočeský kraj to bylo 19 118 osob – dohromady tedy 50 920.

Rozdíl podle Hřibových slov plyne z toho, že vedle center KACPU, která jsou využívána nejhojněji, se uprchlíci hlásí ještě na dalších pracovištích odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. „Ne všichni se také registrují okamžitě po příchodu. Nyní byla lhůta k registraci prodloužena ze tří na třicet dní. Do té doby tu mohou být prostě jako neregistrovaní turisté. No a pak asi 10 procent příchozích nemělo v prvních dnech při registraci uvedenou adresu, takže teď nelze určit kraj,“ upozornil pražský primátor na komplikace kolem číselných údajů.