„Právě teď se rozhoduje, jestli Česko podlehne strachu a nenávisti. Veřejný prostor si zabírají proputinovští extremisté. Z pódia vykřikují o příklonu k Rusku za levnější plyn, o posílání civilistů zpět do válečné zóny. Rozdmýchávají obavy občanů z tíživé situace a zneužívají jejich strach k vlastnímu politickému či jinému prospěchu,“ uvedli organizátoři akce.

Podle snímķů na sociálních sítích bylo Václavské náméstí zaplněno. Organizátoři z pódia vyzvali ty účastníky akce, kteří se pohybovali v místech, kudy projíždějí tramvaje, aby se pokusili neblokovat právě projíždějící tramvaje.

Podle informací policie byly na místě nižší desítky účastníků.

Účastníci demonstrace protestovali proti strachu a nenávisti, za svobodu a demokracii, a za Česko a Ukrajinu.

Zdroj: Youtube

Po patnácté hodině se již na místě se tvořily první skupinky lidí. Organizátoři akce nabízeli příchozím odznáčky se symbolikou duhovych barev i Ukrajiny. Někteří demonstranti přicházeli s evropskou vlajkou.

Jeden z demonstrantů pod pódiem přiznal, že jej zmátl čas začátku akce, který je na facebooku uveden chybně v 15 hodin. "Ideální by bylo, kdyby se tato demonstrace se konala už 28. října, " řekl demonstrant z Prahy.

Na místě byly i zahraniční novinářské štáby, které zpovídaly některé příchozí.

Demonstrace na Václavském náměstí 28. října 2022.
Video, foto: Lidé na Václavském náměstí chtěli demisi vlády a příklon k Rusku

Púl hodiny před začátkem proudily velké skupiny lidí ze spodní části Václavského náměstí směrem k soše svatého Václava. Na místě byly už přinejmenším stovky, možná nižší tisíce účastníků akce.

Nad hlavami demonstrantú vlály české a evropské vlajky, zahlédli jsme i jednu americkou.

Mezi hesly převládala ta na podporu Ukrajiny. Objevil se i nápis Babiš na Hrad Mírov.

Podle reportérky Deníku bylo krátce před 16. hodinou, kdy demonstrace začínala, více lidí než na páteční demonstraci.

Milan Š., důchodce z Prahy, dorazil na demonstraci, protože nemá rád strašení lidí. S vládou Fialy je spokojen, a to je další důvod, proč přišel. Vláda to nemá v téhle době jednoduché, uvedl pro reportérku Deníku, která je na místě.

Zdroj: Deník/Radek Cihla

Zdenka Jelenova z Prahy: "Chudoby se nebojím, klidně si udělám ohýnek v obýváku. Z pátečních demonstrujících mi je na zvracení, lidem chybí informace, to mohu pozorovat u svých sousedů. Zažila jsem Rusáky, a už nikdy víc."

"Jsem zde po 32 letech, kdy mě tu fotili u koně 17. listopadu. Po těch letech už nemůžu koukat, co se děje ve společnosti, " uvedl Ivan Vrásek, důchodce z Prahy 7. 

Jedním z prvniíh řečníkú byl herec Jiří Suchý. Kvůli zdravotnímu stavu promluvil na dálku a originálním způsobem vyzval k podpoře Ukrajiny. "My máme naději, že časem opět budeme prosperovat a žít v blahobytu. Mrtví lidé na Úkrajině tuto šanci mít nebudou, " řekl mimo jiné. Řadu demonstrantů jeho projev viditelně dojal. Po něm vystoupili zakladatelé spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář a Benjamin Roll. Po jejich projevu znělo náměstím skandování Zvládneme to!

Z pódia zazněla i podpora LGBT+ komunitě na Slovensku, kde před nedávnem došlo k dvojnásobné vraždě gayů kvůli jejich sexuální orientaci. Moderátorka akce a mluvčí Milionu chvilek pro demokracii Hana Strašáková poprvé na veřejnosti přiznala, že je součástí této komunity. Zároveň vyzvala i další k tomu, aby žili v pravdě.

Z pietního shromáždění na Václavském náměstí 26. října 2022.
LGBT+ demonstrovali na Václavském náměstí. Volali po ochraně a změně zákonů

Před půl šestou k demonstrantům prostřednictvím videovzkazu promluvila první dáma Ukrajiny Olena Zelenská. "Vám všem nyní svítí oči a hoří srdce. Jste živým důkazem, že nadšení nelze uhasit. Vám všem děkuji za podporu Ukrajiny," řekla Zelenská.

Po ní z pódia přednesl modlitbu biskup Václav Malý s ukrajinskou duchovni Anhelou Taran. Poté náměstí drželo minutu ticha za oběti války a nenávisti.

Na pódiu vystoupila kapela Zrní a v souznění s textem písně se celé náměstí rozsvítilo svíčkami, zapalovači a telefony. Pohled na náměstí připomínal mohutné rojení světlušek.

Na závěr shromáždění zazněla česká, slovenská a ukrajinská hymna. Tu českou zazpíval herec a zpěvák Adam Mišík.

„Bezpečnostní opatření, po předchozím fungování na dobrovolnické bázi, jsme přijali. V poslední době jsme museli tlačit především na genderově vyváženém typu dobrovolnických skupin. Museli jsme zaplatit i security službu, která je politicky nekonfliktní,“ uvedl jeden z koordinátorů projektu Matouš Fendrych.

Na celou akci, stejně jako při páteční demonstraci, dohlížely hlídky Policie České republiky. Mluvčí Jan Daněk uvedl, že žádné zvláštní bezpečnostní opatření spojené s nedělní demonstrací se neplánuje.