O tom se nyní dohadují představitelé metropole a Středočeského kraje. Praha chce škrtat, Středočeši nikoli. Podle slov hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) je provoz v současném „prázdninovém“ režimu vyhovující a další omezení kraj aktuálně neplánuje.

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) na tiskové konferenci.
Bojovat s koronavirem pomáhají i dary. Jak firemní, tak anonymní

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Cestujících extrémně ubylo

V době nynější krize spojené s šířením nového typu koronaviru jsou možnosti pro dojíždění Středočechů veřejnou dopravou, Prahou vnímané jako nadbytečné, jedním z problémů, které metropoli nejvíc pálí. Vyplynulo to alespoň z jednání jejího krizového štábu. „Krizový štáb hl. m. Prahy opakovaně apeluje na předsedkyni Krizového štábu Středočeského kraje, aby souhlasila s omezením příměstské železniční i autobusové dopravy dle aktuálního počtu cestujících a situace dopravců. Zajistí: primátor hl. m. Prahy,“ uvádí výstup ze středečního jednání krizového štábu, který Praha zveřejnila na svém webu.

Ilustrační foto.
Kyberkriminality přibývá. Nepřidejte se, radí policie

Náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) upozornil, že cestujících ubylo vskutku razantně. Jejich počet se v důsledku bezpečnostních opatření a omezení pohybu občanů nařízeného vládou výrazně snížil; možná až na desetinu stavu obvyklého v jiných letech pro období nastupujícího jara. Někdy se dokonce stane, že vlak jede úplně prázdný. Podle Scheinherrových slov je proto na místě omezit počty spojů. Jak na silnici, tak na železnici. Tam by o omezování počtu vlaků měly zájem i České dráhy; za nynějších okolností se dopravce potýká s nedostatkem lidí (protože někteří zaměstnanci zůstali doma v karanténě a mnozí další doma s dětmi).

Zatím nic neměnit

Ne, trvá na svém středočeská hejtmanka. Uvedla, že rozsah dopravy krizový štáb kraje posuzoval a věcí se bude zabývat i nadále – zatím však má jasno: současný stav je žádoucí zachovat. „Snažíme se udržet maximální dostupnost a komfort pro Středočechy tak, aby se mohli dostat do práce, na nákup a k lékaři,“ vysvětlila Jermanová své stanovisko. „Nemůžeme obyvatele malých obcí, kteří nemají k dispozici automobil, odříznout od světa,“ konstatovala poté, co ve čtvrtek krizový štáb kraje požadavek Prahy odmítl.

Snazší cestování autem

Středočeští řidiči nyní mají do Prahy snazší individuální dojíždění autem – a to nejen kvůli menšímu provozu. Po dobu nouzového stavu byly zrušeny modré zóny s parkováním vyhrazeným hlavně pro rezidenty. Hlavní město navíc letos nebude zaplavovat jednotlivé části metropole lesy přenosných dopravních značek se zákazem zastavení kvůli jarnímu blokovému čištění ulic.

Fronta před úřadem práce v Ostravě
Firmy propouštějí a Češi řeší existenční problémy: Zbyde nám jen ta rouška

Omezení dopravy ve středních Čechách
- Pro autobusy na meziměstských linkách platí prázdninový režim provozu, kdy nejezdí takzvané školní i některé další spoje
- Zrušeny jsou noční autobusy na vybraných linkách, avšak tak, aby byla zajištěna doprava lidí z odpoledních směn (spoje s odjezdy po 22. hodině tedy jedou)
- Na železnici byl zrušen noční víkendový rozjezd vlakových spojů z Prahy do všech koutů kraje, nejedí ani noční „flamendry“ směrem do hlavního města
- Na železnici je odloženo zahájení sezony provozu letních víkendových vlaků včetně dětského výletního vlaku Cyklohráček; prozatím nevyjede ani cyklobus do Brd, který v Dobřichovicích navazuje na vlakovou linku S7
- Od pondělí se podle oznámení Prahy prodlouží intervaly na vlakové lince S9, když v pracovních dnech budou dopoledne a vpodvečer zrušeny takzvané vložené vlaky mezi hlavním nádražím a Říčany

Zdroj: kr-s.cz; praha.eu

Letadla převážející zdravotnický materiál
PODÍVEJTE SE: V Mošnově přistála letadla se zdravotnickým materiálem z Číny

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník