„Poslední cvičení ve formátu komplexního velkoplošného povodňového cvičení se zapojením povodňových komisí proběhlo v roce 2007. Při menších cvičeních se ukazuje potřeba podobnou akci zopakovat,“ konstatovala Jermanová. A z jejích slov plyne, že se chystá skutečně rozsáhlá akce, jež se neomezí jen na plánování boje s velkou vodou ve středních Čechách.

„Předpokládáme zapojení povodňových orgánů Plzeňského, Středočeského, Libereckého kraje, hlavního města Prahy a vybraných obcí na vodních tocích Berounka, Smědá a jejich přítoků,“ vyjmenovala, kdo všechno má dostat signál k akci.

Povodňové cvičení se má stát třetím ze série po sobě jdoucích rozsáhlých nácviků řešení mimořádných situací organizovaných krajem. Loni se uskutečnilo dvoudenní cvičení na téma blackout, spojené s nácvikem oživení energetické sítě v případě rozsáhlého výpadku dodávek elektřiny, letos bylo tématem taktického cvičení středočeských složek integrovaného záchranného systému podezření na výcvik vysoce nakažlivé nemoci.

Jeho dějištěm se na konci září stala Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi – do simulovaného zásahu se tam zapojilo 48 osob – a právě na úterním zasedání bezpečnostní rady kraje došlo na vyhodnocení.

Ebola chyby neodpouští. Záchranáři měli cvičení
Ebola chyby neodpouští. Záchranáři měli cvičení

„Cvičení samozřejmě proběhlo tak, aby nebyl narušen řádný chod nemocnice,“ zdůraznila hejtmanka – ovšem s tím, že došlo na „praktické odzkoušení komplexního procesu zásahu v ohnisku nákazy“. Podle závěrů prezentovaných na úterním jednání cvičení potvrdilo, že všechny zapojené složky integrovaného záchranného systému jsou připraveny čelit i tomuto riziku, jakkoli nejde o zrovna běžný zásah.

„Pozitivním zjištěním je dobrá součinnost složek integrovaného záchranného systému, ochota a zodpovědná příprava zapojených složek, vhodné zázemí mladoboleslavské oblastní nemocnice, dobrá komunikace i řízení celého zásahu. Na druhou stranu jsme zjistili například problémy s těsností biovaku,“ shrnula Jermanová závěry z pozice předsedkyně bezpečnostní rady kraje.

Ze zkušeností získaných při cvičení vyplynuly také návrhy na dílčí zlepšení, jejichž uplatnění by usnadnilo případný ostrý zásah tohoto typu. V první řadě je prý nutné pořídit biobox jako náhradu nevyhovujícího biovaku. Další poznatky se týkají nutnosti školení, upřesnění používaných postupů, ale i ochranných pomůcek a následné dekontaminace. Z průběhu cvičení rovněž vyplynul návrh na zpracování seznamu otázek pro pacienta, jejichž zodpovězení může urychlit a zpřesnit rozhodování o dalším postupu záchranných složek.

Taktické cvičení složek IZS v areálu bývalého plicního sanatoria v Kostelci nad Černými lesy.
Záchrana policistů ze sutin? Perfektně odvedená práce!