„Po onemocnění nastane období klidu, které trvá dva až šest týdnů. Pak zánětlivý multisystémový syndrom, propukne,“ řekl Deníku kutnohorský kardiolog Bohuslav Procházka.

Některé ze středočeských nemocnic už malé pacienty ošetřovaly. „Setkali jsme se s tím opakovaně,“ potvrdil primář dětského oddělení René Hrdlička z Oblastní nemocnice Kolín.

Vážné následky

Podobně to bylo v Benešově, kde měli jeden případ, nebo ve Slaném.

„I my jsme už diagnostikovali takového pacienta. Onemocnění může být život ohrožující a rovněž může mít vážné následky. Na druhé straně včas podchycené je vyléčitelné,“ uvedl primář dětského oddělení slánské nemocnice Jiří Havránek.

Vrchní sestra Ivana Vejvodová (vpravo), vedle ní staniční sestra covid+ stanice na chirurgii a její pravá ruka Kateřina Papoušková.
Takhle by nechtěl umírat nikdo z nás, píše vrchní sestra z nemocnice

U některých dětí se podezření nepotvrdilo. To je případ mladoboleslavské a kladenské nemocnice.

„V jednom případě jsme měli na tento syndrom podezření. Dítě jsme proto odeslali do FN Motol k dovyšetření. Tam se však nepotvrdilo,“ sdělila mluvčí kladenské nemocnice Hana Plačková.

Malí pacienti končí většinou v pražských nemocnicích. Nejčastěji v Motole, kde se jim věnuje tým profesora Jana Lebla.

Malá úmrtnost

„Poprvé jsme syndrom rozpoznali u pacientů na přelomu října a listopadu. Naštěstí postihuje jen malou část infikovaných dětí. Zhruba u jednoho z tisíce jedinců, kteří se setkali s koronavirem,“ řekl Deníku Lebl. „Podle orientačních statistik z USA se může úmrtnost pohybovat kolem dvou procent.“

Na klinice, kterou vede, zatím pečovali o 25 pacientů z Prahy, Středočeského kraje i dalších míst v zemi.

Výpomoc vojáků z čáslavské letecké základny v městské nemocnici. Na snímku technik avionických systémů Filip Novák.
Aktivní zálohy rukují do války s koronavirem

Profesor Lebl i další lékaři se snaží dát vědět rodičům, na co by si měli dávat pozor.

„Postižené dítě se ‚před očima‘ zhoršuje. Má tři dny v kuse horečku bez zjevného důvodu. Mohou se objevit vyrážky na dlaních, na chodidlech nebo na trupu. Také prosáknutí očních víček,“ popsal detaily.

Někdy má dítě zduřené i mízní uzliny. „Velmi často má také obtíže od trávicího ústrojí, bolesti břicha, průjem nebo zácpu. Nelze čekat, že by se z toho někdo dostal sám bez lékařské pomoci,“ zdůraznil Lebl s dovětkem, že se malí pacienti k němu do nemocnice dosud dostali relativně včas.