Od pátečního večera policisté podle policejní mluvčí zkontrolovali 157 lidí přímo na technoparty a 161 vozidel. "U čtyř řidičů policisté řešili dopravní přestupky a patnáct osob usedlo za volant pod vlivem alkoholu nebo omamných a psychotropních látek. Zjištěny a řešeny byly i dva trestné činy, a to maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu," uvedla Lucie Nováková.

Policisté na místě zůstávají i v nočních hodinách a usměrňují provoz na příjezdových cestách. "Policisté provádějí a budou i nadále provádět kontroly osob a vozidel najíždějících do prostoru i do přilehlých obcí. Důsledné kontroly pokračují i u odjíždějících účastníků jak na přítomnost alkoholu v dechu, tak na návykové látky," řekla Nováková.

Neohlášená technopárty v Hlaváčkově Lhotě.
Na technoparty na Benešovsku je aktuálně 800 lidí. Akci hlídá policie

Policie ke kontrole této akce využívá vrtulník i dron. Kvůli velkému počtu účastníků policisté úzce spolupracují i s krajskou hygienickou stanicí, která dohlíží na dodržování vládních opatření nařízených kvůli pandemii koronaviru.

Podle Lenky Sladkovské, starostky obce Ješetice, pod kterou Hlaváčkova Lhota spadá, je situace velmi nepříjemná. Více se ale nechtěla vyjadřovat. Policie původně v pátek hlídala louku v Blažimi na Benešovsku, kde se technoparty konala loni. Blažim se nachází zhruba 30 kilometrů od Hlaváčkovy Lhoty, kam se technaři nakonec skutečně sjeli. Podle Novákové do Blažimi nikdo nepřijel.

Technoparty se koná na soukromém pozemku se souhlasem vlastníka (a tak podle policie nelze technoparty označovat jako „nelegální“), ale její konání nebylo úřadům ohlášeno předem. Od pátečního večera se sem sjelo na 2000 milovníků elektronické hudby, na místě byly také stovky aut.

U Hrocha bylo v pátek živo. Přijeli Plavci.
U Hrocha bylo v pátek živo. Přijeli Plavci

Podle slov mluvčí policie Lucie Nováková policisté během noci na sobotu zaznamenali pět stížností na rušení nočního klidu. Podněty občanů, kteří podali stížnost na rušení nočního klidu, policie podle slov Novákové „eviduje a zpracovává“.

Poblíž se technařská akce, uspořádaná k nelibosti místních (stěžujících si zejména na obtěžování dunivým hlukem, trvajícím prakticky od čtvrtečního večera do pondělního dopoledne), konala už před rokem. Nepotvrdilo se však očekávání, že nynější akce se uskuteční na stejném místě jako loni. Signály, že se technoparty na Benešovsku chystá, totiž policie zaznamenala už s předstihem.