Tohle všechno musí být každý, kdo je na cestách, schopen hodnověrně prokázat. Mohou to po něm požadovat policejní hlídky dohlížející na dodržování opatření, od středy posílené i o vojáky či celníky. Konkrétně ve středních Čechách budou vypomáhat čtyři stovky příslušníků Armády ČR a dvě desítky členů týmu Celní správy ČR. Kontroly čekají především na hlavních tazích – včetně dálničních příjezdů do hlavního města – ale náhodně se mohou objevovat prakticky kdekoli. A zpovídat se jim musí každý, koho si vyhlédnou: ať už jede autem, nebo veřejnou dopravou. Či třeba na kole. Ve středních Čechách zřídila policie dvě stovky kontrolních stanovišť, připomněla v pondělí krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Při cestách mimo okres nebo katastr obce by se lidé měli prokazovat policistům například na papír předem napsaným čestným prohlášením, kam cestují. Napsat to mohou i na formulář dostupný na internetu.
Formulář pro opuštění okresu: Kde ho najdete a kam ho budete potřebovat

Třeba na pomezí středních Čech a hlavního města se s nimi v pondělí setkali nejen lidé, ráno jeli do práce. Už v noci vyrazily do akce hlídky pražské policie, které zastavily třeba obyvatele metropole, vracející se opožděně domů z víkendu. Mimochodem – jet na chatu či chalupu mimo okres, kde majitel žije, je možné ještě v pondělí; pak už tam ale dotyčný musí zůstat po následující tři týdny. Cestování mezi bydlištěm a tímto „druhým domovem“ po dobu zpřísněných opatření není dovoleno. Noční kontroly však nebyly výjimkou ani uprostřed Středočeského kraje. „Od nedělní půlnoci do pondělního rána policisté v rámci kraje provedli 2500 kontrol; tři desítky vozidel musely otočit,“ uvedla krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Neexistují však pevné kontrolní body, kterými by se projíždělo neustále. Stanoviště hlídek se mění. V pondělní ráno tak reportér Deníku dojel z Berouna do Prahy, aniž ho kdokoli zastavil. Že to takto bude fungovat, mnozí z oslovených Středočechů předpokládali předem – a třeba v souvislosti s cestou pracovníků z Prahy do zaměstnání v Řitce a Mníšku pod Brdy Deník zaznamenal úvahy, zda se někdo z nich s kontrolou vůbec setká.

Péče o pacienta s covidem-19
S nákazou se potýká rekordní počet lidí. Za neděli přibylo dalších 4557 případů

Z ohlasů, které se vyrojily na sociálních sítích v reakci na vládní oznámení omezujících opatření, se dalo usuzovat, že lidem nové restrikce moc nevoní. Kupodivu však v pondělí Deník nenarazil na nikoho, kdo by vládní opatření a potřebnost přísných omezení zpochybňoval. Pouze si někteří posteskli, že není úplně snadné získat nahonem potvrzení zaměstnavatele o dojíždění do práce. Byť řada firem na vládní tiskovou konferenci, jež nové restrikce platné od pondělka ohlásila v pátek večer – a to velmi pozdě večer – reagovala už během víkendu: zaměstnavatelé rozeslali svým pracovníkům potvrzení e-mailem.

Elektronická forma třeba v mobilu podle slov prvního náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška policistům zatím stačí, avšak od poloviny týdne už se dá počítat s tím, že policejní kontroly budou žádat víc. Holt razítko na papíře je prostě úřední štempl i v 21. století. Vondrášek také upozornil, že od poloviny týdne policie začne přitvrzovat zprvu benevolentní přístup. Přímo takhle to sice Vondrášek neřekl, protože použil mnoha slov, nicméně karty se zdají být rozdány jasně: nynější rady vystřídají sankce.