Více než desetina kontrol vychází z podnětů občanů. Spotřebitelé si často stěžují na zdravotní potíže po jídle, poukazují ale také na nepořádek a zanedbávání osobní hygieny. Třeba na Příbramsku si zákazník v dubnu stěžoval i na chybné informování o alergenech – načež hygienici potvrdili, že informace jsou opravdu z velké části zavádějící a nepravdivé. Často se udání týkají také porušování zákazu kouření. Mimochodem – kontrol zaměřených na dodržování zákazu kouření provedli středočeští hygienici 554.

Kontroloři z odboru hygieny výživy navštěvují především restaurace – ale i podniky závodního stravování či kuchyně zdravotnických a sociálních služeb. A stranou pozornosti nezůstává ani stánkový prodej. V příštích týdnech budou pod větším dohledem zvláště zmrzlináři a prodejci pokrmů připravených z drůbežího masa a vajec.

O těch nejkřiklavějších zjištěních z kontrol informuje krajská hygienická stanice na svém webu www.khsstc.cz. Připomíná přitom i konkrétní provozovny, kde byly nedostatky odhaleny.

Ilustrační foto
Proti protažení dálnice D6 kraj nemá námitky

Opatření středočeských hygieniků do konce dubna:
- nařízení sanitace provozovny 28
- vyřazení potravin ze stravování 21
- nařízení likvidace potravin 15
- pozastavení výkonu živnosti 9
- uzavření provozovny 5
- nařízení zásahu deratizační firmy 3
Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje

Ilustrační foto.
Hned dva z pěti preventivních projektů kraj zaměřuje na recidivisty