Destinační agentura vznikla na začátku listopadu a hořovičtí radní odsouhlasili, aby se její součástí stalo i město Hořovice. Účastí města se budou zabývat i zastupitelé, a to na veřejném zasedání, které uskuteční ve čtvrtek 15. prosince v hořovickém klubu Labe od 18 hodin.

„Agentura vzniká na poslední chvíli. Iniciuje ji příbramský starosta i Vojenské lesy,“ konstatoval místostarosta Hořovic Ondřej Vaculík s tím, že prostřednictvím agentury bude možné získávat dotace na rozvoj Chráněné krajinné oblasti Brdy a jejího okolí. Jiná možnost získávání dotací není.

Destinační gentura Brdy se bude zabývat projekty i žádostmi o datace. „Příkladem toho, co lze vyřešit za pomoci této agentury, je značení cyklostras. Jsou vyhledávané, počítá se s nimi a nikdo jiný nemá možnost dotaci získat,“ zmínil Ondřej Vaculík.

Větší celek, větší šance

Jak dále uvedl, na projekty oblasti Brd nemohou o podporu z evropských fondů žádat jednotlivá města a obce. Proto se místa sousedící s Chráněnou krajinnou oblastí Brdy sdružují do zmíněné spolku. Jde o zmíněnou Příbram, dále Dobříš, Rožmitál pod Třemšínem, také Hořovice a další obce z berounského reigonu.

Aby se město Hořovice mohlo stát platným členem, musí zastupitelstvo města odsouhlasit nejen vstup, ale i stanovy Destinační agentury. Příspěvek se bude odvíjet podle počtu obyvatel, půjde o dvacet korun na jednoho obyvatele.

Čtěte také: Některé brdské obce nechtějí do nové destinační agentury