Co na to říkají provozovatelé takových podniků? Jsou na evidenci připraveni? Miloš Vejdělek provozuje dvě restaurace a říká, že EET neúměrně zdvihne náklady na provoz firmy. „Bude se muset zdražit minimálně o dvacet procent, navíc to bude zdržovat obsluhu," popsal možné problémy.

Potíž je i s dodáním přístrojů. Aby podle jeho slov číšník nekoukal několik minut, než vyjede účtenka, pořídil drahý systém v řádu statisíců. Jenže trh je hladový a přístrojů málo. „Zaplatil jsem zálohu a čekám, až mi všechno dodají. Volali mi z firmy, že jsou vyprodané," popsal situaci. Nakonec se tak dohodl na jiném typu přístrojů, aby měl vše včas, řekl nám.

Kavárník Ondřej Novák odpověděl, že jeho podnik je na EET připravený. „Testujeme software, jestli vše funguje, jestli se nepřetěžuje server a podobně," vysvětlil. „Co se týká zdražování, doufám, že toto opatření nebude ovlivňovat moji finanční politiku vůči zákazníkům," podotkl.

Jakub Klimpar, který provozuje kavárnu, je na EET také připravený. „Kasu máme v kavárně od začátku, nedávno jsme ji napojili na EET," řekl. Žádný nepřekonatelný problém to podle něj není. Říká však, že tyto náklady zvednou ceny.

Spolupráce s pivovary

Elektronická evidence tržeb zkomplikovala život Kláře Loukotové, která provozuje hospůdku na hřišti v Radimi. „Pořizovací cena pokladny není tak velká, i když pro malou hospůdku to může být problém," řekla Klára Loukotová. Sama si ji prý pořídila výhodně.

Některé pivovary totiž uzavřely smlouvy s firmami, které kasy nabízejí a společně je pak hospodským poskytují levněji. To je přesně tento případ. „Kromě toho však musím platit měsíční poplatky jako například u telefonu," řekla provozovatelka.

Podle jejích slov se paušál pohybuje kolem 500 korun. „Pro mě to znamená zdražení sortimentu," přiznala. „Obávám se, že už teď nemají lidé peníze na to, aby chodili do hospody. Po zdražení si to rozmyslí ještě více lidí," myslí si mladá žena provozující podnik na vesnici, kde jsou další dvě restaurační zařízení.

Neblahé důsledky to může mít i pro další podniky na Kolínsku. „V těchto dnech to vypadá, že budu v kavárně končit," prozradila Petra Zíchová, provozovatelka kavárny u zámku Radim. Podle jejích slov není důvodem rozhodnutí pouze EET. „Je to však jeden z více důvodů," přiznala.

Čtěte také: Na evidenci tržeb jsou podnikatelé z Mělnicka připravení