Hodně náročný výkon

Horáková současně zdůraznila, že ačkoli se pochod uskuteční až o víkendu, účastníci, kteří se chystají vyrazit na nejdelší trasy, mají nejvyšší čas na přípravy nyní. Kdo hodlá urazit štreku v délce 50 km nebo ještě větší vzdálenost, potřebuje lékařský souhlas. „Turistický pochod v délce nejméně 50 km je považován vyhláškou ministerstva zdravotnictví číslo 391/2013 Sb. za zdravotně náročnou sportovní disciplínu. Pro účastníky na těchto trasách je podmínkou účasti na pochodu absolvovaná jednorázová lékařská prohlídka,“ vysvětlila. Prohlášení o jejím absolvování podepisují účastníci na startu.

Ilustrační foto.
Železniční trať u Rakovníka krátkodobě nahradí hned tři linky autobusů

Pro pěší i cyklisty

Pochodníci mohou volit mezi 16 pěšími trasami různé délky. Většinou vedou do cíle na Vítkově náměstí v Sedlci-Prčici, který bude otevřen od 11. hodiny do osmé večer. Nechybí však ani 23kilometrová dětská trasa vedená z Votic do samostatného dětského cíle. A připravena je také 13kilometrová trasa od motorestu v Miličíně označená jako „vozíčkářská“ – ta však skutečně není pro každého. Organizátoři zde umožní start pouze držitelům průkazů TP, ZTP a ZTP/P a jejich doprovodu.

Pro cyklisty jsou připraveny čtyři kopcovité trasy. Nejdelší, 76kilometrová, vede z Prahy od stanice metra Opatov. Další starty pro jezdce na kolech budou připraveny u domu kultury v Milevsku (62 km) a na autobusovém nádraží v Táboře. Odtud si lze vyšlápnout jak na 73kilometrovou trasu, tak na vzdálenost 58 kilometrů pro děti. Tato dětská trasa je určena výhradně účastníkům pod 15 let (v doprovodu nejvýše dvou starších osob) – a dále jezdcům nad 60 let.

Problém řeší každý sám

Účastníci se přihlásí zakoupením vstupenky na jednotlivých místech startu. Standardní startovné je stanoveno na 40 Kč; polovic pak zaplatí účastníci nad 60 let a jedinci, kteří nedorostli do výšky půl druhého metru. Počítá se to ale složitěji: limitem pro snížené startovné je dvouapůlnásobek českého lokte, přičemž délku lokte určuje 120 zrn neboli půl kopy prstů čili tři pídě. Prostě: 0,594 metru.

Na startu účastníci dostanou mapu, v cíli na ně čeká tradiční botička – přičemž pro ty, kteří půjdou z Prahy (a absolvování trasy prokážou řádně vyplněnou a orazítkovanou mapou) je určen ještě zvláštní suvenýr. K tradicím prčického pochodu již také patří arašídové oplatky. Stejně jako upozornění organizátorů, že trasu pochodu si každý musí zvolit po zvážení svého zdravotního stavu, sil a schopností. S tím, že na trasu se všichni vydávají na vlastní nebezpečí – a případné potíže si musí vyřešit sami.

Pěší trasy sobotního pochodu Praha–Prčice- Praha – metro Háje (70 km) – „trasa Karla Kulleho“
- Týnec nad Sázavou – společenský dům (42 km) – „trasa Zdeňka Hájka“
- Pikovice – u lávky (50 km)
- Čerčany – železniční stanice (49 km)
- Benešov – sokolovna u železniční stanice Benešov u Prahy (44 km)
- Bystřice – železniční stanice Bystřice u Benešova (35 km) – „trasa Jardy Bursíka“
- Olbramovice – železniční stanice (35 km)
- Votice – náměstí (23 km) – jediná dětská trasa
- Střezimíř – železniční stanice (31 km)
- Tábor – autobusové nádraží (30 km a 43 km)
- Mladá Vožice – u autobusového nádraží (36 km)
- Sedlčany – gymnázium a SOŠE (30 km) – „Robinova trasa“
- Milevsko – dům kultury (31 km a 40 km)
- Petrovice u Sedlčan – základní škola (30 km)

Podrobné informace o trasách, dobách startů, dopravě (ale třeba i pravidlech pochodu a povinnostech účastníka) naleznou zájemci na www.praha-prcice.cz

Videosouhrn 12.–13. května 2018
Extrémní závod utopený v bahně a hostina hmyzožravců: zhlédněte videa víkendu