Bouřkové počasí zaměstnalo v některých regionech hasiče už v noci na úterý (odstraňovali například stromy v Chrástu na Příbramsku, ve Svaté na Berounsku, na Rakovnicku v Kněževsi, Nesuchyni a práci tam měli hasiči i v Kounově) a ráno se pak místem tohoto zásahu stal také Mukařov nedaleko Mladé Boleslavi – avšak očekává se, že bouřky mohou udeřit nanovo. A možná s ještě větší intenzitou: ojediněle i s nárazovým větrem, přívalovým deštěm a kroupami.

Pro úterní odpoledne platí dvě varování meteorologů: od 14. do 20. hodiny upozornění na vysoké teploty překračující 31 stupňů Celsia; výstraha před bouřkami pak bude aktuální až do noci: mezí třetí odpolední a třetí hodinou po půlnoci.

Ceny chat a chalup v okolí Prahy vyletěly nahoru.
Ceny chat a chalup v okolí Prahy vyletěly nahoru. Bazén už je standard

V parnu se doporučuje nejen zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů a omezit fyzickou zátěž, ale také je dobré pamatovat na to, že by děti a zvířata neměly zůstávat na přímém slunci. Zvlášť pozor na pobyt v zaparkovaných autech!

Bouřková výstraha připomínání nejen možnost zatopení níže položených míst a sklepů a škod způsobených nárazy větru na stromech, budovách i elektrickém vedení.

Nebezpečné podmínky mohou nastat i pro účastníky silničního provozu. Řidičům lze doporučit, aby v bouřce snížili rychlost jízdy a jeli velmi opatrně, chodci by se měli mít na pozoru nejen před úderem blesku, ale může hrozit i úraz způsobený padajícími či poletujícími předměty.

Ilustrační foto
V míře nezaměstnanosti je kraj osmý ze čtrnácti