Některá školská zařízení přesto neosiřela. Jsou to ta, jejichž úkolem je postarat se o děti rodičů, kteří vykonávají natolik potřebnou profesi, že prostě není možné, aby s mladšími dětmi zůstali doma; jejich přítomnost na pracovišti je nezbytná.

Takových zařízení je ve středních Čechách nyní padesát. Většinou, ve 45 případech, jde o základní školy; někdy i v kombinaci s mateřinkou. Dvě další jsou výlučně mateřské školy. Zbývající tři jsou samostatné školní jídelny, které nepředstavují součást konkrétní školy – a nyní zajišťují stravování některým ze škol, které jsou pro zajišťování péče určeny rozhodnutím hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO).

Lidé v rouškách, dodržování vládních opatření. Ostrava 21. října 2020
PŘEHLEDNĚ: Od středy platí nová přísnější opatření. Co policie bude kontrolovat?

Aktuálně je v nich v rámci celého Středočeského kraje umístěno půl tisíce dětí – přesně 504. Nejvytíženější jsou ZŠ Bezručova Kolín II (47 dětí), ZŠ Dukelská Mladá Boleslav (39) a ZŠ pod Svatou Horou Příbram (37). Je přitom stanoveno, že péči lze vykonávat v samostatných skupinách o nejvýše 30 dětech – mají tedy i více „tříd“.

Na rozdíl od jarní vlny koronaviru, kdy se takto určené školy staraly o zhruba tři stovky dětí, je nyní zájem podstatně vyšší. Již v prvních dvou dnech platnosti opatření, což byly středa 14. a čtvrtek 15. října, určené školy krajskému úřadu nahlásily umístění celkem 408 dětí. A přibyla jich ještě další stovka. V závislosti na vývoji potřeb se nařízení hejtmanky během dvou týdnů třikrát změnilo – aktualizován byl seznam pověřených škol a školských zařízení. Začínalo se na 34.

Pro školáky i předškoláky

Z rozhodnutí hejtmanky jsou vybraná zařízení pověřena – a vlastně jde o příkaz bez možnosti odvolání – zajištěním péče o děti ve věku od tří do deseti let, o něž se za krizové situace nemohou postarat rodiče nebo jiný zákonný zástupce. Jedná se především o děti zdravotníků, pracovníků v sociálních službách, příslušníky ozbrojených sil, zaměstnance bezpečnostních sborů nebo obecní policie. Stranou nezůstávají ani děti hygieniků – a nakonec ani pracovníků škol, kteří jsou do nařízené péče zapojeni. Někteří se tak společně s dalšími dětmi mohou starat i o vlastního potomka.