Darované panenky poslouží pro další aktivity UNICEF: prodávají se na e-shopu za jednotnou cenu 600 Kč – tedy vlastně jsou „nabízeny k adopci“, aby se podařilo získat peníze na očkování dětí v zemích třetího světa proti infekčním nemocem, které mohou být i smrtelné. Proti spalničkám, záškrtu, černému kašli, tetanu, tuberkulóze a dětské obrně. Cena jedné panenky odpovídá průměrným nákladům na očkování jednoho dítěte. Vedle samotné ceny vakcíny a její aplikace se do nich promítají výdaje za dopravu, často v končinách bez silnic, a za udržení očkovacího materiálu v chladu. Nezřídka jde navíc o oblasti sužované regionálními konflikty, kde je navíc potřebné zajišťovat i bezpečnost očkovacích týmů.

Ilustrační foto.
'Smradlavé pantografy'. To prý omezení nabízejí lidem jezdícím do práce v Praze

Všech 160 panenek, zaslaných ze 43 středočeských zařízení poskytujících sociální služby, se zapojilo do soutěže krásy. Ta měla podobu hlasování veřejnosti na facebooku českého UNICEF. Nejvíce se líbilo kolektivní dílo – figurka pojmenovaná Agnes, kterou společně vytvořil Výtvarný klub Domova se zvláštním režimem Centrin v Unhošti (330 hlasů). Druhé místo přiřkli hlasující panence Baletka Táňa, kterou vyrobila Ludmila Semrádová z Domova důchodců v Čáslavi (289 hlasů). A pomyslné stupně vítězů doplňuje další čáslavská rodačka: Indiánka Aleny Krutské z Alzheimercentra Filipov (243 hlasy). Dohromady se všechny přihlášené panenky podělily o 10 552 hlasů.

Výkonná ředitelka české sekce UNICEF Pavla Gomba ocenila, že středočeští senioři dokázali vytvořit 160 ručně zhotovených panenek, což označila za úctyhodné číslo. „Šitím panenek lidé rozvíjejí svou tvořivost, aktivně tráví čas a současně pomáhají. Toto vše je důležité i pro seniory,“ konstatovala. Počet zaslaných panenek potěšil i dosluhující hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO). „Jsem ráda, že letošní ročník projektu vzbudil takový zájem; přišlo dvakrát více panenek než loni. Pro seniory je to zábava a odreagování, což je důležité zvlášť v tomto roce,“ poznamenala. Zdůraznila i to, že panenky udělají někomu radost – a ještě se jejich prodejem získají peníze na očkování pro děti v nejchudších zemích.

Ilustrační fotografie.
Plánované odstávky elektřiny se kvůli koronavirovým omezením ruší