Kromě zámku Konopiště, který je přístupný do konce listopadu, jsou všechny tři zbylé památky uzavřené veřejnosti od konce října. To ale neznamená, že chtiví turisté nemohou zmíněné skvosty Benešovska navštívit. Do konce roku mají pracovníci těchto čtyř pamětihodností připravený doprovodný program, po většinou laděný do adventního duchu.

Hrad Český Šternberk dokonce nabízí po předchozí domluvě stejné prohlídky jako během letní sezóny. „Návštěvníkům se snažíme vyjít vstříc, proto je možné hrad navštívit po objednání i v zimě," řekla kastelánka Zuzana Míková.

Přesto, že je hrad výjimečně přístupný i přes zimní období, i jemu se nevyhnou přípravy na další sezónu. Během zimních měsíců pracovníci provádí velký úklid celého interiéru. 

Projekty v Jemništi

Ne jinak tomu bude i v zámku Jemniště. „V expozicích se přes zimu nebude dít nic zásadního. Samozřejmě budeme zámek uklízet, ale v tuto chvíli se spíše zaměřujeme na dva projekty, které jsou s areálem spjaty," prozradil současný vlastník zámku Jiří Sternberg.

V klášteře Sázava se taktéž připravují na generální úklid, který by měl propuknout v lednu.

„Jelikož má náš klášter velice chladné místnosti, není možné turisty klášterem během zimy provádět. I proto máme více času se zaměřit na velký úklid, který během roku nestíháme. Uklízet se bude všechno, na co si člověk vzpomene. Od pavučin až po mytí oken," zmínila pracovnice styku s veřejností Lenka Barešová.

Úklid zámku i okolí

Největší úpravy se během zimy budou dít na zámku Konopiště. Úklid totiž zahájí nejen vně zámku, ale i v jeho okolí.

„Naši zahradníci nezahálejí. Již máme v areálu parku zakryté všechny sochy, bude se připravovat adventní výzdoba, hrabat listí. Podařilo se nám taktéž získat povolení na kácení stromů v parku, které jsou suché nebo napadené," svěřila se kastelánka zámku Jana Sedláčková.

Mimo úpravy zahrady se pracovníci pustí i do velkého úklidu všech místností zámku. „Veškerý nábytek čistíme z venku i zevnitř. Nezapomínáme ani na místa, kam oko nedohlédne," dokončila Jana Sedláčková.

Čtěte také: Hrad Křivoklát čeká oprava další dominantní věže

Lucie Sedláková