Významným bodem v kalendáři připomínek událostí před osmi desetiletími je obec Panenské Břežany na Praze-východ. V jednom z tamních zámků (nikoli však v tom, kde měl svou rezidenci Heydrich a odkud vyjel vstříc smrti z rukou československých parašutistů) se nyní nachází Památník národního útlaku a odboje, připomínající události z doby okupace.

Velká vzpomínková akce, na niž zve Linda Dlouhá ze Středočeské centrály cestovního ruchu, se tam uskuteční v sobotu 28. května: Den Jana Kubiše. Ten byl jedním z přímých vykonavatelů atentátu; společně s Jozefem Gabčíkem. Dále se na 11.–12. června chystá pietní akt v Památníku Lidice, připomněla Dlouhá. Jedním dechem však zdůrazňuje: „Oba památníky je možné navštívit i jindy během roku.“

Dvě velké akce o víkendech

Horní zámek v Panenských Břežanech.Horní zámek v Panenských Břežanech.Zdroj: MCU Libor SváčekPanenskobřežanský Horní zámek je v současnosti majetkem Středočeského kraje. Právě jeho Oblastní muzeum Praha-východ zde vybudovalo Památník národního útlaku a odboje. Celoročně si zde lze prohlédnout expozici Zločin a trest; navštívit je také možné Santiniho kapli sv. Anny. Na poslední květnovou sobotu chystá tento památník celodenní vzpomínkovou akci, ne náhodou pojmenovanou právě po Kubišovi. K vidění bude mimo jiné jen příležitostně vystavovaný dopis, který člen výsadku odeslal Marii Žilanové dva týdny před uskutečněním atentátu.

Nádvoří Horního zámku a jeho park také nabídnou panely přinášející informace o výsadcích parašutistů v období druhé světové války. „Kromě toho je na celý den připraven bohatý tematický program s přednáškami, filmem, koncertem, prohlídkou vojenské techniky i exkurzí do vojenského tábora v zámeckém parku,“ vypočetla Dlouhá, co se chystá.

Den Jana Kubiše v Panenských Břežanech ve čtvrtek 27. května 2021.
Dvě Mařenky a jeden voják. Muzeum ukázalo Kubiše v novém světle

Očekávanou atraktivitou se stane představení okolností atentátu ve virtuální realitě. Stejně jako při minulé připomínce výročí bude mimořádně zpřístupněn také areál panenskobřežanského Dolního zámku – právě toho, kde Heydrich bydlel a jeho rodina tam zůstala i po jeho smrti.

Druhý víkend v červnu bude v Lidicích na Kladensku patřit připomínce osudu obce, kterou se nacisté pokusili vyhladit z krajiny, map i paměti. „Na nádvoří muzea se v sobotu 11. června odehraje celostátní přehlídka dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice a také Děkovný koncert Pro Lidice. Další den bude následovat mimo jiné mše svatá sloužená Dominikem kardinálem Dukou a kladení květinových darů ke společnému hrobu zavražděných lidických mužů,“ upozorňuje Dlouhá na významné body programu.

U příležitosti 75.výročí atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha se v Praze konala rekonstrukce útoku u tramvajové zastávky U Kříže.
Výročí útoku na Heydricha. Oslavy nabídnou vojenskou přehlídku i přelet stíhačky

Ve výstavní síni Pod Tribunou dále lidický památník představí obměněnou výstavu Lidice (v) minulosti a v síni In memoriam nabídne putovní výstavu Lidická tragédie. Tradičně je v Lidicích také možné navštívit Růžový sad – jeden z nejvýznamnějších na světě, Lidickou galerii i domek číslo 116, kde je umístěna stálá expozice Stavíme nové Lidice.

Pozvání k památníkům

Po stopách odboje se lze ve středních Čechách vydat na mnohá další místa: jak v obcích a městech, tak i v přírodě, upozorňuje projektová manažerka Středočeské centrály cestovního ruchu Karolína Kratochvílová. „V oblasti Brd nebo na Křivoklátsku často docházelo k seskokům parašutistů. Při procházkách v těchto oblastech narazíte na řadu menších památníků, které hrdinné činy připomínají. Výjimkou je pomník seskoku Gabčíka a Kubiše,“ odkázala na nyní hojně navštěvovaný památník u městyse Nehvizdy na Praze-východ.