Vyjedou hned dva parní vlaky

Vlak, který z pražského hlavního nádraží vyjede v symbolickém čase 09.18 – pozor, v neděli již neplatí letní čas, ale středoevropský – zamíří do Lužné u Rakovníka. Zpáteční jízdenka stojí 400 Kč, přičemž děti, studenti do 26 let a senioři mají 75procentní slevu; lístky lze běžně koupit u nádražních pokladen. Pasažéři ovšem nemusí cestovat až do Lužné, kde se nachází železniční muzeum; vystoupit lze i v jednotlivých stanicích na trase či cestovat mezi nimi.

Tomáš Garrigue Masaryk v průčelí domu na benešovském Malém náměstí se svým přítelem, advokátem Františkem Veselým. Ten se v mladé ČSR stal prvním ministrem spravedlnosti.
Příchod republiky lidé na Podblanicku příliš neprožívali, měli jiné starosti

Jednotlivé štace nabídnou samostatné a většinou i celodenní programy k výročí republiky. Hrad Křivoklát (k němuž se příjezd plánuje v 11.22) bude hostit nejen akci k uctění tradic první republiky, ale chybět nebudou ani dobové stánky, přehlídka motoristických veteránů, dechový orchestr a lidová hudba či vystoupení beatfolkové kapely Epydemye. Součástí programu je také vysazení lípy na nádvoří hradu.

V Rakovníku (s příjezdem v 11.46) zazní na nádraží prvorepublikové šlágry; těšit se ale návštěvníci mohou také na cukroví, jež měl v oblibě první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, či na dobový fotoateliér.

V cílové stanici Lužná u Rakovníka, kde by Šlechtična měla zahoukat ve 12.33, je možno obdivovat železniční muzeum. Chystá se komentovaná prohlídka i s návštěvou haly pro opravy lokomotiv – a příznivci historie spjaté s kolejemi dobře vědí, že si lze prohlížet nejen parní a dieselové lokomotivy a další pamětnické exponáty, ale nechybí ani modelové kolejiště. Stejně jako dětské hřiště – či možnost absolvovat vyhlídkové jízdy úzkorozchodnou železnicí.

Pietní akt kladení věnců k 100. výročí republiky na Gymnáziu Benešov.
U benešovského gymnázia připomínali výročí vzniku ČSR

Oslavy se dále chystají také v železniční stanici Stochov. Ta sice není na trase speciálního vlaku, ale z Lužné tam o sváteční neděli pojede jiný parní vlak s historickými vagony a lokomotivou Kremák. Na třičtvrtěhodinovou jízdu vyrazí již hodinu před polednem, zpět se vrací 70 minut po poledni. Za svezení jedním směrem zaplatí dospělí stokorunu a děti o 20 Kč méně; jízdenky se prodávají přímo ve vlaku. „Cestující si prohlédnou prezidentskou čekárnu, kde T. G. Masaryk trávil čas při svých cestách vlakem do Lán,“ připomněl náměstek generálního ředitele Českých drah pro obchod Michal Štěpán. Se zpřístupněním stochovského prezidentského salonku se počítá v době pobytu parního vlaku ve stanici – tedy v čase mezi 11.48 a 13.10.

Výměna pneumatik v benešovském BestDrive.
OBRAZEM: Přístup řidičů k přezouvání pneu se mění

Vlakem přijede ke čtenářům i kniha

Přímo ve vlaku vyjíždějícím z Prahy představí hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) společně s tvůrci ojedinělou knihu věnovanou uplynulému století ve středních Čechách. Ojedinělou natolik, že nemá být nabízena ke koupi. Získat výpravnou publikaci mapující významné momenty jednotlivých desetiletí bude možno pouze jako dar od představitelů kraje. S tím, co je v ní napsáno, se ale mohou seznámit všichni zájemci. A mohli už s předstihem: jednotlivé kapitoly kraj průběžně představuje na www.slavime100let.cz.

Tento vlak pak z Lužné zpět na Prahu vyjede v 15.48 – a na hlavním nádraží v metropoli je očekáván v 18.46.

Ilustrační foto.
Většina občanů Kolína vznik státu přivítala. Přinesl volební právo ženám

Vstup zadarmo nebo za korunu

Zatímco lidé, kteří se rozhodnou slavit s párou na kolejích, budou muset sáhnout do peněženky, jiné to může být v případě návštěv řady muzeí a galerií po celém kraji. Ty v neděli nejenom nabídnou speciální doprovodné programy – od besed či vernisáží výstav přes koncerty až třeba po trhy – ale často také umožní prohlídky zdarma. Nebo pouze za symbolické vstupné (jež třeba v mělnickém muzeu představuje 1 Kč).

Pozornost muzea soustředí nejen na regionální události na sklonku roku 1918 spojené se vznikem republiky a upevňováním její moci, ale stranou zájmu nezůstávají ani československé legie či život v éře první republiky. Včetně dětských hraček, tehdejšího umění, architektury, vybavení domácností i hospodářství – ale třebas i pochoutek pro mlsaly v kolínském muzeu či stylového občerstvení (přibližujícího laskominy sice nezdravé, ale o to chutnější) ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně. Pochopitelně nechybí ani programy pro děti.

Na prvorepublikový historický trh vyrazili lidé do ulic Karoliny Světlé a Na Hradbách v Kolíně.
OBRAZEM: Kolíňáci vyrazili na historický trh

Tajemství historie přiblíží mobily

S velkou návštěvnickou pozorností se jistě setká možnost návštěvy míst přímo spjatých s pobytem prezidenta T. G. Masaryka. Zámek v Lánech zpřístupní rozsáhlý park, palmový skleník – a navštívit lze také muzeum se zajímavou výstavou nazvanou T. G. M. Mýty a skutečnost. Představuje, jak byl Masaryk vnímán v různých etapách moderních dějin (přičemž postoje to byly často zcela protikladné). Muzeum v sousedství lánského zámku navíc v neděli v 16 hodin otevře zcela novou expozici věnovanou prvnímu československému prezidentovi, která ukáže i předměty, jež Masaryk osobně používal. Například cestovní oblek, klobouk nebo kufr, ale také čalouněné křeslo ze zámku nebo proutěný nábytek sloužící k posezení v parku.

100 let republiky a kutnohorská průmyslovka.
K oslavám republiky se připojí i kutnohorská průmyslovka

Návštěvníky současně osloví i využití nejmodernějších technologií. „Jsou to například dotykové obrazovky, 3D technologie, audio efekty či vizualizace,“ přiblížila novinky, jež jistě zaujmou zvláště školní výpravy, Magdalena Elznicová Mikesková – ředitelka Muzea T. G. M. Rakovník, pod které pobočka v Lánech spadá. Doslova převracet před očima a na displejích vlastních mobilních telefonů či tabletů připravených v muzeu k zapůjčení okukovat ze všech stran tak příchozí budou moci třeba šálek na kávu, vyrobený speciálně pro Masaryka, nebo křížek či keramickou kačenku z jeho pracovního stolu. Ale také například modely rozmanitých návrhů Masarykových pomníků a soch.

Více o akcích čtěte:  ZDE 

Prvorepublikový trh v Kolíně přinesl také módní přehlídku.
OBRAZEM: Prvorepublikový trh v Kolíně přinesl také módní přehlídku