Ornitolog Pavel Kverek pochází z Dolního Bousova na Mladoboleslavsku, domovem mu je ale teď nedaleký Kněžmost. Jeho ruce jsou citlivé k živým bytostem, drsné však, když vezme do ruky kus kovu. Povoláním je totiž umělecký kovář. Jeho velkým koníčkem je však ornitologie studie všeho, co má peří. Specializuje se na slavíky.

Pavel Kverek měl spoustu zálib. Od sbírání krabiček od sirek se dostal až ke zkoumání pěvců.

Proč se specializujete právě na slavíky?

Když jsem ho poprvé u říčky Klenice slyšel zpívat, neodolal jsem. Jeho nádherný zpěv mne pozval do kroužkovací stanice Národního muzea a já si řekl, že se mu budu věnovat ornitologickou specializací.

Kde můžeme slavíka na Mladoboleslavsku vidět a slyšet a hlavně kdy?

Od Humprechtu k Jizeře, kolem Bakova, Boleslavi a Mnichova Hradiště. Na téhle úsečce slavíky můžete spíše slyšet, než vidět. Slavíka popravdě viděl málokdo. Slavičí rok trvá čtyři měsíce. Přilétá v půlce dubna, aby nám tady připravil máj a s koncem letních prázdnin mizí z naší oblasti. Odlétá do Afriky.

To u nás moc nepobude.

Pravda, stráví hodně času na cestách, hodně v zimovišti, ale u nás hnízdí a vyvede mladé. Tady je prostě doma.

V čem výzkum spočívá?

Já mu vedu knihu příletů a odletů, zkoumám také jeho hnízda, měřím mu například délku křídel. Úžasné je, že spousta okroužkovaných slavíků se stále vrací.

Jak široký je záběr vašeho výzkumu?

Spolupracuji s odborníky v zahraničí i s odborníky v Česku, také s několika univerzitami. V laboratořích zkoumáme, řešíme a analyzujeme.

Co děláte v zimě, když slavíci odletí?

Studuji a bádám. Procházím si všechny své poznámky, které jsem přes období jejich pobytu u nás nashromáždil. Připravuje besedy pro děti ze škol, pro seniory, ale třeba i pro nevidomé. Je úžasné vidět, jak se lidé dokáží nadchnout.

Pavel Kverek:
- Jeho koníčkem je ornitologie, speciálně slavíci
- Jeho zaměstnáním je umělecká kovářina
- Jeho rodištěm je Dolní Bousov, domovem Kněžmost. Miluje svou rodinu manželku, syna a dceru
- Miluje, obdivuje a hýčká přírodu, chytré a pokorné lidi, kteří nesbírají body jen před volbami

Kam jste se za slavíkem vypravil nejdál?

Zatím jsem byl za slavíkem nejdál v Polsku, ale chystám se do oblastí jeho zimoviště, tedy do Afriky.

Čím vás slavík nejvíc překvapil?

To si vykoledoval právě teď. Naše ornitologie, která sleduje právě slavíka, pamatuje už téměř sto let. Slavík mne právě letos překvapil tím, že jsem odchytil prastarého zpěváka, osmiletého, který se opět vrátil na Mladoboleslavsko. A tak se nejstarším sledovaným slavíkem stal právě náš dolnobousovský slavík.

Vyprávíte o svém koníčku natolik nadšeně a košatě, až se mi nechce věřit, že se věnujete i kovářině.

Miluji přírodu, ale zkoumání ptáků, zejména slavíků, je pouze mým koníčkem. Kovářina, tak ta mne musí uživit.

Co vašemu koníčku říká rodina?

Je mi velmi nakloněna a v mé zálibě mne naprosto podporuje. Odnaučil jsme se chodit na pivo a chodím raději do přírody. Zalézám do roští a slézám se tam se slavíky.

Účastní se rodina i vašich výprav do přírody?

Musím říct, že se syn potatil. Nejen, že je také uměleckým kovářem, ale stal se i ornitologem a jako specializaci si vybral také slavíky. Což samozřejmě vzbudilo úsměvy.

Než se vypravíte do přírody, co vše musíte mít s sebou?

Pokud chci slavíky i chytat, musím mít sebou síť, musím mít mp3 přehrávač kvůli zpěvu slavíků, výbavu na kroužkování. Ta obsahuje váhu, míry na měření křídel a spoustu dalších věcí. Dokonce tam mám i pinzetu a ampulky s lihem. Spolupracuji totiž i s brněnskou veterinární fakultou. Sbíráme slavíkům klíšťata, která na nich parazitují. Ta se pak zkoumají na boreliózu. Takže to moje bádání má i další z mnoha rozměrů.

Jak dlouho slavík žije?

Ten, kterého jsem já letos objevil, je desetiletý, ale to je skutečně rarita a nakonec i rekord. Slavíci pěvci se většinou dožívají tří až pěti let.

Máte nějaký ornitologický sen?

Mám sen. Dnes se vymyslely geolokátory, což je takový miniaturní přístroj, vážící méně než gram a ten může mít slavík připevněný na hřbetě a může si ho odnést do Afriky, na své zimoviště. Když se pak po roce vrátí a odchytí se, dá se z tohoto zařízení přečíst celý jeho předešlý pobyt. To je přece úžasné a to bych si přál realizovat.

Prosím úsměvný zážitek na závěr.

Tak třeba, když sedím v chroští, číhám na slavíka a najednou přijede auto, v autě zamilovaný pár a já v tom chroští. Nechci je vylekat, a tak čekám. Já umím čekat…