Práce na levém břehu potoka Loděnice – v sousedství bývalého kláštera benediktinů s kostelem Narození sv. Jana Křtitele, který je národní kulturní památkou – však umožní milion korun, jímž rekonstrukci podpořili krajští radní. Schválením dotace reagovali na stav, který je možno označit jako havarijní. A to bez přehánění.

„Obec by ze svého rozpočtu nemohla financovat celou rekonstrukci zdi. Ta přitom byla silně poškozena povodněmi z let 2011 a 2013 a nyní hrozí zřícení její části,“ vysvětlila naléhavost řešení hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Některé úseky opěrné zdi už zcela chybí, jinde se propadá terén. Přímo u cedule pro turisty dokonce hrozí zřícení části zbytku zdi.

Navrhovaná rekonstrukce již získala souhlas povodí Vltavy jako správce toku; pro jsou také Správa CHKO Český kras a vodoprávní úřad Městského úřadu Beroun. Projekt počítá se zásadní opravou opěrné zdi v celkové dálce 32 metrů; její výška nad hladinou potoka dosáhne od 2,4 do 2,6 metru. „Je nutné odstranit nálet dřevin a zbytky cihel. Zeď, která je nyní staticky a funkčně nevyhovující, bude rozebrána a znovu vystavěna,“ přiblížil postup chystaných prací Miloš Petera (ČSSD), náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast životního prostředí a zemědělství.

Ilustrační foto.
Kontaktních míst pro seniory bude v kraji už pět

Nová opěrná zeď ve Svatém Janu pod Skalou:
- Navržena je monolitická betonová konstrukce o tloušťce 55 mm, líc bude z kamenného zdiva o tloušťce 300 mm
- Celková síla nové zdi bude 850 až 1050 mm, hloubka základu 800 mm, výška zdi nad základem 2700 mm
Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Lávka se dožila 33 let. V pátek 3. srpna skončila v řece.
Na provizorní lávku v Nymburce kraj kývl. Potřebné jsou další souhlasy