Přípravy na stěhování usnadnilo omezení školní výuky kvůli koronaviru, řekl Deníku ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Jiří Knor. Nově totiž základna sídlí ve školním areálu: v objektu patřícím kraji a spravovaném střední zemědělskou školou.

Přesídlila tam z pronajatých prostor uprostřed průmyslového areálu, v němž působí několik firem podnikajících převážně v oblasti odpadkového hospodářství a výkupu druhotných surovin. Ne že by s tím byl problém – nicméně jde o fakt, který rychlému výjezdu zrovna nenapomáhá. Také vnitřní prostory už by s ohledem na současné potřeby a nároky na záchranářský provoz potřebovaly modernizaci.

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová na pietním aktu v Lidicích ve středu 10. června 2020.
Petice na podporu záchranářky: hejtmanka ji skutečně podepsala

Hledání náhrady přitom omezil požadavek, aby se lokalita neměnila: Brandýs má pro výjezdy do okolí strategickou polohu. Právě ta umožňuje splnění zákonem stanovených dojezdových časů, a tak bylo nutné hledat odpovídající prostory přímo v Brandýse nad Labem, připomněl ve středu krajský radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk.

„Kraj ve spolupráci se středočeskou záchrankou vytipoval vhodný objekt v majetku Středočeského kraje,“ vysvětlil, jak došlo na spolupráci se zemědělskou školou. A podařilo se: nově záchranáři sídlí uprostřed uzavřeného a klidného areálu školy, kde není prašno a budovu obklopuje zeleň.

Ilustrační foto.
Odběrová centra krajských nemocnic zkracují provozní dobu

Navíc záchranka objekt získala prostřednictvím smlouvy o výpůjčce, a tudíž neplatí nájem; podílet se bude pouze na provozních nákladech. Potřebné úpravy se podařilo zvládnout v rekordním čase. Vedle zajištění výjezdu sanitek se jednalo především o sádrokartonové příčky, instalaci kuchyňské linky a úpravy sprchy.

„Přestěhování proběhlo v rekordním čase – přičemž nesměl být narušen provoz záchranné služby,“ připomněl ve středu ředitel Knor, jenž oceňuje důstojné pracovní prostředí pro posádky. „Všem záchranářům ve službě a i těm, kteří při stěhování pomáhali ve svém volnu, patří velký dík. Poděkování patří i záchranářům, kteří přijeli pomáhat z jiných stanovišť,“ upozornil, že záchranáři jsou parta, která drží při sobě.