Celkem však bude mít výprava na tři stovky členů: čtvrt tisíce sportovních nadějí (jež budou usilovat o medaile v 18 vypsaných sportech, nabízejících sportovní zápolení celkem v 65 disciplínách) ještě doprovodí 47 trenérů a dva vedoucí. Koordinátorka Lenka Škopová předpokládá, že cennými kovy by do středočeské sbírky medailí mohli přispět především atleti a plavci.

Natrénováno už reprezentanti kraje mají – a jejich výkony dávají tušit, že středočeská výprava by mohla jásat radostí při oslavách nejednoho úspěchu. Nyní účastníky čeká balení zavazadel – a také další případné přípravy. K těm může patřit třeba i stahování olympijské aplikace do mobilu. Informace o ODM – jež se budou hodit nejen samotným sportovcům, ale mohou je ocenit i jejich příznivci – jim přímo „do kapsy“ zprostředkuje bezplatná aplikace pro telefony s operačními systémy Android a iOS nazvaná ODM 2019.

Informuje nejen o samotném dění na sportovištích, ale také třeba o koncertech a dalších součástech doprovodného programu, který organizátoři nabízejí. Nechybí údaje například ani o jízdách speciálních olympijských autobusů, rady, kam se obrátit v případě ztrát a nálezů – a sportovci se dozvědí třeba i to, jaký budou mít jídelníček. Také tato aplikace je dílem mladého člověka: o její vývoj se postaral letošní maturant Filip Čacký, jenž využil i spolupráce s firmou, v níž byl dlouhodobě na praxi. Ostatně – návrhy medailí i trofejí jsou dílem dalšího letošního maturanta. Jejich autorem je Filip Lukavec.

Rovněž dění na olympiádě budou zprostředkovávat mladí lidé. Zpravodajství viděné jejich očima bude nabízet program Mladí novináři na ODM 2019. Vlastně – už nabízí: na webové adrese odm.olympic.cz/clanky/archiv je k nalezení třeba jeden z prvních textů věnovaných středočeské účasti na olympiádě, v němž Adam Weidenthaler tlumočí středočeský optimismus před zahájením sportovních klání. Ten alespoň naznačuje už jeho titulek: Být znovu na stupních vítězů, přeje si Středočeský kraj.

Den záchranářů na Masarykově náměstí v Říčanech.
Děti si mohly zkusit, jak dostat ven lidi z vraku
Pracovní návštěva Jaroslavy Pokorné Jermanové v Washingtonu D.C.
Z USA si hejtmanka přivezla nadšení pro energetiku