Do hledáčku radnice se při prověřování smluv dostala také nájemkyně vedlejšího pozemku, Vlaďka Maková. Ta na něm přebývá s manželem v takzvaném mobilheimu. Objekt stojí rovněž na pozemcích města.

„Kromě chovatelů má smlouvu na dobré slovo také chovatelka ovcí poblíž Rosova mlýna," vyjádřila se už dříve k situaci místostarostka Benešova Nataša Bruková.

Proti takovému tvrzení se ale nájemkyně ohradila. „To, že bychom pozemek využívali na dobré slovo, není pravda," tvrdí žena. „Platíme za něj pět set korun měsíčně," potvrdila Vlaďka Maková.

Záplavové území?

Pronajatý pozemek si manželé Makoví chtěli kvůli chování ovcí oplotit. Jenže to majitel pozemku nedovolil s tím, v záplavovém území Benešovského potoka musí postačit elektrický ohradník. 

„Všude kolem je plno divokých prasat, ovečky by bez plotu dlouho nepřežily," shodnou se nájemci a vyvracejí také informaci o záplavovém území. „Z Povodí Vltavy máme zprávu, že se nejedná o území ohrožené záplavami," řekla nájemnice.

S městem měli podle místostarostky nájemci dojednání, že si k chovu ovcí mohou postavit potřebné zázemí pro zvířata a uskladnění krmiva. „Jenže si na pozemek přivezli mobilheim, o němž v nájemní smlouvě není ani slovo. Využívají tedy pozemek v rozporu se smlouvou," tvrdí Nataša Bruková.

Nový nájemní vztah?

Připomněla ještě, že právě proto už město nový nájemní vztah na rok 2018 s nájemkyní neuzavře. „Paní si ale může požádat o přidělení městského bytu," sdělila místostarostka.

„Nevíme, co bude dál. Chodí sem lidé a ptají se nás, jestli je pozemek na prodej. My ale nic nevíme, žádnou zprávu z města nemáme, jen si tady tak vegetíme, nikomu neškodíme a staráme se o pozemek," dodala Vlaďka Maková.

Pozemek, v územním plánu označený jako pastvina, není možné využít jako stavební parcelu. I Makoví mají podle místostarostky šanci na jeho získání. „Odkup současným nájemcem není vyloučen, otázkou ale je, zda se pozemku bude chtít město zbavovat. O tom zatím nikdo ani neuvažoval," dodala místostarostka Benešova Nataša Bruková.

Čtěte také: Benešovští chovatelé opouštějí Rosův mlýn neradi. Co bude dál, netuší