Po dvou takovýchto výjezdech měli na Praze-západ a na Mladoboleslavsku, jinak se maléry rozprostřely prakticky rovnoměrně po celém území kraje. První zranění způsobené rachejtlí měli záchranáři hlášeno již čtvrt hodiny před osmou večer z Mělnicka. A znělo to dramaticky: výbuch mladíkovi způsobil poranění v oblasti oka. Naštěstí se ukázalo, že postačuje jen drobné ošetření, plyne ze slov Petry Effenbergerové z centrály středočeských záchranářů. „Oko naštěstí přímo zasaženo nebylo,“ vysvětlila, jak to přišlo, že pacient nakonec ani nepotřeboval převoz do nemocnice. „Po ošetření mohl být ponechán na místě,“ potvrdila Effenbergerová.

Došlo i k vážným úrazům

Ne všechny případy se však obešly bez trvalých následků. Půl hodiny před půlnocí utrpěl devastující poranění ruky muž, kterého záchranáři odvezli do nemocnice v Benešově. Do příjezdu zdravotníků radil dispečer tísňové linky 155 svědkům, jak zasáhnout co nejúčinněji – šlo o takzvanou telefonicky asistovanou první pomoc. O prst na ruce přišel pacient, který doplatil na nešťastnou třináctku: právě 13 minut po půlnoci ho zranila pyrotechnika na Kladensku, a to zřejmě vinou chybné manipulace. Sanitka ho odvezla do nemocnice ve Slaném.

Závažnější byl také jeden z případů z Mladoboleslavska, kde sanitka převážela do nemocnice mladou ženu popálenou v obličeji a na ruce. Zranění jí těsně po půlnoci způsobila petarda; část dělbuchu při explozi odlétla přímo na ni.

Požár ve Svárově
Noc oslav na přelomu roku přinesla desítky drobných požárů

Zásahů bylo skoro jako loni

Úrazy způsobené pyrotechnikou byly však jen malým dílem silvestrovsko-novoroční zátěže pro záchranáře. Ti se rušnou noc připravili předem a posílili i středočeský dispečink tísňové linky 155. Místo tradičních osmi operátorů jich telefonáty při dvanáctihodinové službě přijímalo deset. A práce bylo dost pro všechny. Během noci měli záchranáři v kraji 172 výjezdů. Příliš se to neliší od minulého roku, kdy záchranáři ve středních Čechách zaznamenali 176 zásahů.

Potvrdilo se také, že hlavním problémem oslav příchodu nového roku je alkohol, který jednak dokáže rozproudit zábavu až přespříliš, jednak sám přináší zdravotní komplikace – a také zranění, ať už po pádech, nebo třeba ve rvačkách. Ostatně ani pití a odpalování pyrotechniky spolu dobře neladí.

Pití všichni neustáli

Nejvíce případů spojených s alkoholem zaznamenali středočeští záchranáři na Kladensku, následovaly regiony Berounska, Mladoboleslavska, Prahy-východ, Příbramska a Rakovnicka. Již čtvrt hodiny před šestou vyráželi záchranáři nejen s velkou sanitkou, ale i s menším autem vezoucím lékaře na pomoc mladému muži, který popil tak, že ani nebyl schopen komunikovat s okolím. Cílovou stanicí oslav se pro něj stala interna mladoboleslavské nemocnice.

Čtvrt hodiny před osmou večer přivolali záchranáře policisté na Kladensku, kde potřeboval pomoc účastník dopravní nehody se zraněním hrudníku. „Pacient jevil známky požití alkoholu a po ošetření byl přepraven do kladenské nemocnice, kde byl předán zdravotníkům centrálního příjmu,“ konstatovala Effenbergerová.

Připomněla ještě dvě zranění z časných ranních hodin. Ve 3.30 se na Mělnicku jednalo o nešťastný pád s poraněním hlavy. Komu se to přihodilo, Effenbergerová neupřesnila; hovořila pouze o „mladé osobě“. Ráno pak do příbramské nemocnice putoval muž, jemuž záchranáři vyráželi na pomoc v 6.41. Byl napaden, přičemž utrpěl zhmožděniny zad a hrudníku. „Pacient jevil známky požití alkoholu,“ konstatovala Effenbergerová.

Dítě se zmalovanou pusou

Jen na dálku, bez nutnosti vyslat sanitku, se dispečerovi operačního střediska podařilo uklidnit situaci v rodině, kde mělo strach z možnosti otravy malého dítěte. To lízalo vodové barvy – a pochutnalo si i na štětinách štětce. V tomto případě stačilo volajícím vysvětlit, že k obavám není důvod.

Ilustrační snímek.
Veřejná doprava na sklonku roku selhala. Nebylo to poprvé

Počty vybraných událostí evidovaných středočeskými záchranáři od 31. prosince (19.00) do 1. ledna (7.00)

- Telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace
Kladno 1

- Telefonicky asistovaná první pomoc
Benešov 2
Beroun 1
Kladno 1

- Úmrtí – výjezdy koronera
Kladno 1
Praha-východ 1

- Případy spojené s alkoholem
Benešov 3
Beroun 6
Kladno 11
Kolín 3
Kutná Hora 5
Mělník 1
Mladá Boleslav 6
Nymburk 4
Praha-východ 6
Praha-západ 3
Příbram 6
Rakovník 6
Strakonice 1


- Úrazy způsobené pyrotechnikou
Benešov 1
Kladno 1
Kolín 1
Kutná Hora 1
Mělník 1
Mladá Boleslav 2
Praha-východ 1
Praha-západ 2

- Napadení
Benešov 2
Beroun 1
Kladno 5
Mělník 2
Praha-východ 2
Praha-západ 2
Příbram 4

- Zranění při dopravních nehodách
Benešov 1
Praha-západ 1
Příbram 1

- Doprava – transport nemocných 5
Kladno 3
Kutná Hora 1
Mladá Boleslav 1

Zdroj: Patrik Merhaut, Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje

Ilustrační foto.
První středočeské miminko nového roku se narodilo čtyři minuty po půlnoci