VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Normy pro školní jídelny nevyhovují, ukázaly testy

Střední Čechy – Nabídnout jídla chutná a zdravá – a ještě je dokázat připravit za rozumné ceny. To jsou úkoly, před nimiž stojí týmy školních jídelen. Výsledky jejich úsilí jsou pod přísnou kontrolou – a to nejen ze strany mlsných jazýčků dětských strávníků.

12.9.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/archiv

Rozhoduje profesionalita

O školní obědy se pozorně zajímají i rodiče, připomíná Jana Tomicová, která na středočeské hygienické stanici vede odbor hygieny dětí a mládeže. „Rodiče oprávněně chtějí pro své děti to nejlepší, ale představa kvalitního školního oběda se u každého poněkud liší,“ konstatovala Tomicová. S tím, že to, jak budou dětem obědy chutnat, může ovlivnit leccos: vliv kolektivu, návyky z rodiny, ale také prostředí školní jídelny – a především umění a profesionalita týmu kuchyně. Jen moderní vybavení kuchyně (na jehož pořízení často kladou důraz obce a města jako zřizovatelé škol), nestačí. Důležité je i to, jak si kuchařky a jejich vedoucí dokážou poradit s takzvaným spotřebním košem. Ten stanoví, které potraviny a v jakém množství mají používat.

Příkladem pro ostatní se mohou stát jídelny škol v Komenského ulici v Týnci nad Sázavou na Benešovsku a v Kremnické ulici v Kutné Hoře. Tam již pracují s nejnovějšími odbornými poznatky. Krajští hygienici je totiž vybrali jako nejlepší školní jídelny, které byly v uplynulém školním roce zařazeny do studie zaměřené na hodnocení školních obědů pro věkovou kategorii od sedmi do deseti let.

Normy zaspaly vývoj

Celorepublikové zkoumání zaměřené mimo jiné na ověření, zda pokrmy podávané žákům dodávají živiny pro zdravý vývoj dětí, přineslo jasný závěr: školní obědy vyžadují změnu hodnocení i výživových norem. Odborníci ovšem posuzovali nejen obědy připravované ve vybraných školních jídelnách, považovaných za ty nejlepší z nejlepších. Jejich jídla porovnávali s pokrmy z náhodně vybraných škol, zařazených do skupiny „ostatní“. Zapojili se i chemici: zástupci hygienických stanic odebírali vzorky obědů, jejichž obsah živin následně analyzovaly laboratoře zdravotního ústavu.

Závěr? Potvrdily se dřívější závěry, že standardy pro školní kuchyně volají po změně. Vycházejí z předpokladů starých téměř tři desetiletí – a životní styl se za tu dobu změnil. Jako zastaralá se jeví třeba představa, že školní oběd by měl pokrýt 35 procent denní potřeby živin (a to všech bez rozdílu). Výzkum ukázal, že takové doporučení pokulhává za tím, co aktuálně chtějí dětští strávníci i jejich rodiče. Zvláště energie dodávají školní jídelny dětem méně, než stanoví doporučení – přičemž ty hodnocené jako nejlepší většinou ještě méně než jídelny ze srovnávacího vzorku z kategorie „ostatních“.

Již dřívější výzkumy také ukázaly, že v některých školách si kuchařky nedělají starosti s velikostí předkládaných porcí. Poukázaly také na častý přebytek sodíku – a naopak menší obsah železa či vápníku, jež děti pro svůj vývoj potřebují. Zlepšit by se však měla i zastoupení hořčíku či mědi.

Hodnocení obědů z nejlepších školních jídelen

Vyhovují obědy z kuchyní vybraných mezi nejlepší aktuálně platným nutričním doporučením (zajistit 35 procent z doporučené denní dávky)?

Kategorie - Hodnocení 2017/18 - Hodnocení 2015/16
Energie - 61 % jídelen pod minimem - 43 % jídelen pod minimem
Bílkoviny - 100 % jídelen vyhovělo - 100 % jídelen vyhovělo
Sacharidy - 100 % jídelen vyhovělo - 96 % jídelen pod minimem
Tuk - 50 % jídelen pod minimem - 29 % jídelen pod minimem

Zdroj: Státní zdravotní ústav ČR

Autor: Milan Holakovský

12.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 19 500 Kč Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků Strojník, seřizovač balících zařízení. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 19500 kč, mzda max. 32000 kč. Volných pracovních míst: 7. Poznámka: Vítáme uchazeče s praxí nicméně rádi zaučíme i kolegy bez praxe, důležitá je chuť naučit se svou práci a být za ni zodpovědný, , Preferujeme SŠ, případně vyučení (potravinářský, chemický nebo technický obor apod.), technicky zdatný a manuálně zručný, časově flexibilní (třísměnný nepřetržitý provoz - krátký/dlouhý týden), pečlivý při dodržování hygienických standardů v potravinářské výrobě, , Nabízíme: prémie, závodní stravování, penzijní připojištění, 13. plat, příspěvek na dojíždění, , , Kontaktujte nás e.mailem nebo telefonicky Po-Pá od 8:00-16:00 hod.. Pracoviště: Polabské mlékárny a.s., Dr. Kryšpína, č.p. 510, 290 01 Poděbrady 1. Informace: Lenka Kvasničková, +420 724 090 764. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel střední školy 24 000 Kč Učitelé na středních školách (kromě odborných předmětů), konzervatořích a na 2. stupni základních škol UČITEL FRANCOUZSKÉHO JAZYKA. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nabízíme: 8 týdnů dovolená, příspěvek na stravování;. Pracoviště: Střední škola oděvního a grafického designu, lysá nad labem, stržiště 475, Stržiště, č.p. 475, 289 22 Lysá nad Labem. Informace: Blanka Fišerová, +420 325 551 074,724 537 780. Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 18 000 Kč Švadleny, šičky, vyšívači a pracovníci v příbuzných oborech ŠVADLENA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Náplň práce: šití bytových dekorací (záclony, závěsy, rolety, polštáře);, Požadujeme: vyučení nebo delší praxe v oboru šití; , Nabízíme: stravenky, možnost pohybové pracovní doby;, , Kontaktujte nás e.mailem, osobně v době od 7:30 - 16:30 hod. nebo telefonicky.. Pracoviště: Eshop styltex s.r.o. - provozovna choťánky, 290 01 Poděbrady 1. Informace: Radmila Týmová, +420 777 234 014. Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 14 000 Kč Pomocní pracovníci v rostlinné výrobě Pomocní pracovníci v rostlinné výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 38. Poznámka: Pracoviště : Semice 196 a další pracoviště firmy/zem.polnosti/ okr.Nymburk, , Kontaktovat nás můžete telefonicky Po - Pá od 5:00 - 13:30 hod.. Pracoviště: Bramko, s.r.o. - pracoviště 1, 289 17 Semice. Informace: Hana Houšková, +420 325 517 450.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Kraj proplácí jízdné. Jak si říci o peníze?

Při společném cvičení složek IZS došlo k simulovanému výbuchu v nymburské nemocnici.
25

Hasiči vynášeli raněné z nemocnice. Naštěstí jen cvičně

Na Nymbursku kandiduje hned deset čerstvě plnoletých

Nymbursko /INFOGRAFIKA/ – Náš region společně s Příbramským jsou jediné, které v nadcházejících volbách nabízí hned 10 osmnáctiletých kandidátů. Ve středních Čechách jinde tolik čerstvě plnoletých na kandidátkách nalézt nelze. Naopak lze u nás nalézt i druhé věkové extrémy. Například druhému nejmladšímu kandidátovi za komunisty v Nymburce je 63 let.

Lákadlem víkendu jsou hlavně památky

Střední Čechy – Nechat si ujít byste neměli program na některém z hradů či zámků, radí před víkendem Lucie Vurbsová ze Středočeské centrály cestovního ruchu.

Město poslalo peníze diakonii i Centru pro všechny

Nymburk – Rada města vyhověla dvěma žádostem o finanční příspěvek. Podpořila tak Diakonii provozovanou Českobratrskou církví evangelickou, která se stará o znevýhodněné seniory. Ve druhém případě vyhovělo žádosti předsedkyně spolku Centrum pro všechny, které provozuje sportovní i další aktivity především s dětmi.

V Ostré slavili 110 let školy. I s hercem Janem Čenským

Ostrá /FOTOGALERIE/ - V Ostré slavili svou školu. Má už úctyhodných 110 let.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT