Jejich souhlas nicméně zatím není definitivní, upozornila Helena Frintová z kanceláře hejtmanky. „Rozhodnutí radních musí ještě projednat finanční výbor zastupitelstva kraje a schválit zastupitelé,“ konstatovala. Definitivně jasno by tak mělo být v listopadu.

Přeočkování se týkalo nejen zaměstnanců nemocnic, ale i pracovníků dětských center a záchranářů, u nichž testy odhalily nízkou hladinu protilátek, uvedl radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO). „Nechaly prověřit své zaměstnance na stanovení hladiny protilátek proti onemocnění spalničkami a zajistily jejich přeočkování na základě doporučení ministerstva zdravotnictví a vydaného opatření bezpečnostní rady kraje,“ vysvětlil, jaký byl postup.

Ebola chyby neodpouští. Záchranáři měli cvičení
Ebola chyby neodpouští. Záchranáři měli cvičení

V mimořádném rozsahu začaly spalničky řádit loni – to středočeští hygienici zaznamenali 32 potvrzených případů onemocnění – a letos v zimě a na jaře leště víc. Od ledna do půlky července evidují v kraji 57 pacientů (z nichž je 40 dospělých); od té doby se nový případ neobjevil. Opatření v podobě třítýdenní karantény spojené s testy a případným přeočkováním postihla také 355 osob z okolí těchto nemocných.

Návrh spalničkové dotace pro nemocnice
- Oblastní nemocnice Kolín: 526,7 tisíce korun
- Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav: 498,3 tisíce korun
- Oblastní nemocnice Kladno: 432,6 tisíce korun
- Oblastní nemocnice Příbram: 50,9 tisíce korun
- Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov: 45,2 tisíce korun
Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Nábor dárců kostní dřeně. Ilustrační foto.
Nábor dárců kostní dřeně podporují i fotbalisté a muzikanti