ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

V „jednotkách případů“ vyšly výsledky pozitivně, zmínila na páteční tiskové konferenci hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). S tím, že v těchto případech následně došlo na odběry vzorků pro standardní testování v laboratoři. Kde se situace takto vyvinula ani počet zařízení hejtmanka neupřesnila.

S mobilními odběry nyní v kraji pomáhají vojáci, kteří do středních Čech poskytli pět odběrových sanitek i s jejich týmy. Úkoly jim zadává krajská hygienická stanice prostřednictvím dispečinku záchranné služby. Nicméně pokud se v domově objeví vojenští zdravotníci, v uniformách a se zelenou armádní sanitkou, jistě to nezůstane bez pozornosti.

Sociálním zařízením také nyní pomáhají zajišťovat péči studenti. „V současné době dokončujeme uzavření dohod o dobrovolné výpomoci 11 studentů našim krajským příspěvkovým organizacím,“ připomněla v pátek hejtmanka. Jak dodala, sami ředitelé jednotlivých organizací si sjednali pomoc dalších 109 studentů. Zapojit by se mohli rovněž vojáci. „Nové nařízení vlády určuje armádu jako další pomocníky,“ podotkla s tím, že v tomto směru kraj „dal poptávku“ s počtem lidí.

Rychlotest na nový typ koronaviru. Ilustrační foto.
Vedle seniorů chce kraj ve velkém testovat i děti

Jermanová v pátek 17. dubna dále připomněla, že rychlotesty pro testování personálu zařízení fungujících v sociální oblasti kraj dodal nejen svým příspěvkovým organizacím, ale i dalším: jak těm zařazeným v krajské síti sociálních služeb, tak i mimo síť.

Hejtmanka a předsedkyně Bezpečnostní rady Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová s rouškou na obličeji.
Elektronické sledování pohybu Středočechů startuje v pondělí