Nárůst počtu hospitalizovaných malých dětí kvůli respiračním onemocněním zaznamenala Fakultní nemocnice Bulovka. "Počty hospitalizovaných dětí se postupně zvyšují v posledních třech týdnech, měli jsme několik desítek takových případů. Pokud situaci srovnáme s lety 2015 až 2019, je naše vytíženost na vysoké úrovni odpovídající těm nejvytíženějším podzimním sezonám zmíněných let," uvedla mluvčí Bulovky Eva Libigerová. Ve srovnání s nejvytíženějším rokem 2017 je podle mluvčí asi o čtvrtinu vyšší zátěž také lékařské pohotovosti a dětské ambulance.

Praha - Hlavní nádraží - fronty na očkování 23:října 2021.
Lidé stojí ve frontách. Zájemců o očkování přibývá i kvůli posezení v hospodě

Podobná situace je ve Fakultní nemocnici Motol. Podle primářky Jany Tejnické z pediatrické kliniky chodí pacientů s respiračními infekcemi bakteriálního i virového původu v posledních dnech hodně. "Kapacitně zatím zvládáme. Po zlepšení klinického stavu se snažíme pacienty co nejrychleji propustit do domácí péče. Uvolníme tím lůžkovou kapacitu pro další příjmy. Velký tlak pociťuje v naší nemocnici dětská pohotovost,“ pospala Tejnická.

Bronchiolitidu podle SZÚ nejčastěji způsobuje virus nazývaný RSV. Podle SZÚ sezona těchto virů začíná v říjnu a vrcholí v prosinci až lednu. Je spojena se začátkem školy a zvýšeným kontaktem dětí v uzavřených prostorech. "Na RSV neexistuje efektivní vakcína, virus se rychle šíří ve školách a domácnostech a je původcem 80 procent případů bronchiolitidy. Infekce zároveň vytváří slabou protilátkovou imunitu, která rychle klesá, proto je možné se nakazit opakovaně v průběhu roku," uvedl ústav.

Onemocnění je nebezpečné především pro děti v prvních měsících života. "Zánět bronchiolů může být pro kojence smrtelný, protože mají přirozeně užší dýchací cesty," napsal SZÚ. RSV virus se šíří kapičkami při kontaktu ruky s nosem nebo okem, účinnou prevencí je podle SZÚ nošení respirátorů a dezinfekce rukou. "Proto zvýšené počty hospitalizovaných kojenců mohou indikovat selhání nedodržování protiepidemických opatření," upozornil ústav na možnou souvislost s koronavirovou pandemií.