Nové podněty k tomuto tématu si pedagogové z různých končin Středočeského kraje odnesli ze semináře k preventivnímu filmu Jakub, který v pondělí hostila hlavní zasedací místnost krajského úřad na pražském Smíchově. Nový hraný film, který je základním i středním školám dostupný prostřednictvím webových stránek www.videoskolam.cz, nabízí příběh chlapce ovládaného despotickým otčímem.

Snímek se zobrazením různých modelových situací zaměřených na problematiku domácího násilí je připraven tak, aby to nebylo jen obyčejné video k pokoukání. Jeho ambicí je ovlivňovat realitu a přispět k odhalování opravdového násilnického chování. Toho skutečného, kdy slzy a modřiny nejsou dílem filmových maskérů.

Zdroj: Youtube

Že to funguje, ukázaly testovací kinoprojekce předcházejíci okamžiku, než byl film uvolněn ke stažení. Zváni do kina byli žáci základních škol i středoškoláci – a hned v několika případech se podařilo odhalit případy skutečného domácího násilí. Teprve v takové chvíli je možno obětem pomoci – jde totiž o dění, které bývá často skryto. A nepovšimnuto může zůstávat léta. Nebo sousedé sice něco zaznamenají, ale rozhodnou se mlčet, aby měli klid. Však to znáte: nehas, co tě nepálí.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Ekovýchovné aktivity by mělo podpořit sedm milionů. Stejně jako letos

Poučení o tom, jak s preventivním filmem pracovat, nabídlo pedagogům právě setkání na krajském úřadu. „Projekt s názvem Jakub – workshop pro pedagogy v České republice vzešel z dlouhodobé spolupráce Policie ČR a tvůrcem preventivních filmů režisérem Davidem Vignerem,“ připomněl v úterý mluvčí středočeské police Zdeněk Chalupa. S tím, že jde o aktivitu podporovanou i ministerstvem školství, odbornou veřejností a neziskovkami včetně organizace Rosa zaměřující se na pomoc doma týraným ženám a jejich dětem.

Na krajském úřadě pohovořily s pedagogy policistky ze středočeského ředitelství, které se problematikou domácího násilí zabývají. „Seznámily je se zákonnými a legislativními normami, způsoby oznámení protizákonného jednání, jakož i s možnostmi, jak pomoci obětem této trestné činnosti,“ shrnul přínos Chalupa.

Nadjezd v Lysé nad Labem.
Opravy silnic na Berounsku a mostu v Lysé budou levnější

Metodickou příručku – návodný manuál, jak s filmem pracovat ve školní výuce – připravili pro učitele také tvůrci snímku. Problematika domácího násilí je velice citlivá; je tedy dobré nabízet dostatek informací, aby se nestalo, že v dobrém úmyslu by někdo po zjištění, že se dítě setkává s tyranem, mohl napáchat víc škody než užitku. Podle režiséra je velmi důležité, aby se pedagogové dozvěděli, jak téma domácího násilí uchopit. „Je velmi těžké ho odhalit – a oběti často nevědí, na koho se obrátit,“ konstatoval režisér Vágner. „Podle průzkumů se přitom stane obětí domácího násilí každá šestá žena. A přibývá rodin, kde je pácháno domácí násilí i na dětech,“ upozornil. Učitelé by se přitom neměli snažit hledat řešení sami; určitě je na místě kontaktovat policii nebo sociálku. 

Cílem projektu je podle slov policisty Chalupy mimo jiné také podpořit informovanost o trestně právní rovině domácího násilí – včetně povědomí o institutu vykázání násilníka ze společného obydlí. Desetidenní nucený odchod (kdy i u případné cesty pro osobní věci musí asistovat policie) přitom soud může prodloužit i na šest měsíců! Mezitím policisté pracují s obětí, jíž zajistí i odbornou pomoc – a také řeší chování násilníka z pohledu paragrafů.

Za přísných bezpečnostních opatření přebíral v pondělí Krajský úřad Středočeského kraje od zástupců radnic takzvaných pověřených obcí hlasovací lístky a další volební dokumentaci z nedávných parlamentních voleb.
Úředníci přeložili tři náklaďáky dokumentace. Pozmění to výsledky voleb?