„Naši politici nenazývají věci pravými jmény a staví se velmi neslaně nemastně k problému nelegální migrace. Také se mohla projevit takzvaná voličská únava," řekl starosta města Rakovníka a předseda okresního výboru ČSSD na Rakovnicku Pavel Jenšovský.

Sociální demokraté vládli ve Středočeském kraji od roku 2008, a to v koalici s KSČM. Podle názoru Pavla Jenšovského tak voliči dost možná zatoužili po změně.

„Výsledky voleb ve Středočeském kraji, ale i v těch dalších, ovlivnily podle mého názoru dva faktory. Jedním z nich je takzvaná voličská únava . A když se na volebním trhu objevil subjekt ANO, sáhli voliči po něm. Zároveň mi přijde až trochu úsměvné, že zřejmě i někteří tradiční voliči KSČM volili hnutí ANO," komentoval výsledky krajských voleb Pavel Jenšovský.

Nezájem voličů

Navíc voliči opět ukázali, že o krajské volby nemají příliš zájem. K volebním urnám jich dorazila necelá třetina. Starosta města vidí nezájem ze strany voličů v dřívějším rozhodnutí o zrušení okresů a zřízení krajů, které voliči vnímají jako vzdálené.

„Zpětné zavedení okresů by bylo velmi složité, ovšem určitým řešením by bylo přenesení některých agend zpět do okresních měst ve formě detašovaných pracovišť. Navíc Středočeský kraj je oproti těm ostatním atypický. Nemá své krajské město, ale jeho sídlo je v Praze, navíc je nejpočetnější," doplnil Pavel Jenšovský.

Populistická řešení

Trochu obav měl ze vzestupu hnutí Koalice SPD a SPO Tomia Okamury, protože doba nahrává populistickým řešením.

„Hlasy pro hnutí Tomia Okamury jsou pro mne nepochopitelné, jelikož SPD mělo v rámci volební kampaně do kraje za nosné téma to, že zabrání ilegální migraci. Znamená to tedy, že bude Středočeský kraj obklopen vodním příkopem a obehnán ostnatým plotem? Je to pro mne důkaz naivity části voličů, kteří si neuvědomují, že kraj v tomto ohledu nemá žádné kompetence" řekl starosta Rakovníka.

Čtěte také: Krajské volby ve středních Čechách ovládlo hnutí ANO 2011