„Před obchodem byly umístěny figuríny dětí, na kterých bylo naaranžováno dětské oblečení. Strážníci muže, který několikrát na figurínu sáhl a manipuloval s oblečením, pozorovali," popsala situaci mluvčí kolínských městských strážníků Helena Honkiszová.

Podle jejích slov strážníci, kteří na místě zrovna řešili dopravní přestupek, ihned vyrozuměli pracovníka městského dohledového kamerového systému. Chtěli, aby se na tuto část ulice zaměřil detailně pomocí kamery.

Pak strážníci z místa poodjeli pryč, aby u muže nevzbudili podezření, že ho sledují. Mohli si to dovolit, protože díky místní znalosti věděli, kde muž bydlí a jednoduše by ho našli. Navíc muže stále sledovala zmíněná kamera.

Předpoklad se potvrdil

Po deseti minutách pracovník kamerového systému nahlásil, že muž odcizil jednu z figurín s oblečením a dal se na útěk. Namířil si to směrem k nádraží. „Informaci zavolala na linku 156 i zaměstnankyně prodejny," dodala Honkiszová.

Zanedlouho strážníci zlodějíčka chytili. Ke krádeži figuríny s oblečením se přiznal a řekl, kam věci ukryl. Potom došlo k lustraci osoby. „Bylo zjištěno, že muž je z důvodu předešlé trestné činnosti podezřelý ze spáchání trestného činu," řekla mluvčí strážníků Helena Honkiszová.

Kolínští městští policisté poté narkomana převezli na policii, která si celou záležitost od strážníků převzala, aby provedla další opatření.

Stařenka chodila okolo supermarketu, stařeček potřeboval pomoc na postelKrátce před půl dvanáctou dopoledne volala na služebnu městských strážníků žena, která oznámila, že se v blízkosti obchodního domu pohybuje starší žena. Podle jejích slov působila velice zmateně a dezorientovaně. Strážníci se vydali na místo, aby stařence pomohli.

„Hlídka městských policistů zjistila, že se jedná o paní, u které obdobná situace a problém s orientací již v minulosti nastaly," řekla mluvčí kolínských strážníků Helena Honkiszová. 
Díky zkušenosti a místní znalosti tak strážníci mohli dezorientovanou stařenku odvézt domů. Tam si ji od nic převzal manžel.

Strážníci však nepomáhali jen v tomto případě. Na pomoc vyjeli také krátce po třetí hodině ráno, kdy volala žena ze Školské ulice. Její nemohoucí bratr vysokého věku totiž spadl z postele a ona ho sama nemohla zvednout zpět.

Strážníci se ihned dostavili na místo, kde byla potřeba jejich pomoc. 
„Muže uložili na lůžko," řekla Helena Honkiszová s tím, že vzhledem k tomu, že starý muž nebyl zraněný, nebyli strážníci žádání o přivolání lékařské pomoci.

Čtěte také: Policisté v Nymburce až výstřelem zastavili zloděje kradoucího součásti televizí