Nedávno dokončené práce vedoucího výzkumu Zdeňka Beneše navázaly na výzkum Miloše Vávry z let 2009 až 2010.

Našla se žárová pohřebiště z mladší doby bronzové a část sídliště ze starší doby bronzové, ve kterém byl mimo jiné objeven také jeden sídlištní pohřeb v zásobní jámě.

Překvapením ale bylo šest kostrových hrobů z doby stěhování národů, z přelomu 5. a 6. století, kterých dosud na Kolínsku nebylo objeveno mnoho.

První krok dlouhé cesty

Archeologie má tu krásnou vlastnost, že odchodem odborníků z místa vykopávek odkrývání příběhů nalezených předmětů zdaleka nekončí, někdy je to vlastně teprve první krok dlouhé cesty. To platí i o cerhenických nálezech.

Následovalo napínavé pátrání po obsahu jednoho z žárových hrobů. „Můžeme si být jistí, že tento výzkum se z pozornosti našeho bádání ještě nějakou dobu nedostane," shodli se archeologové.

Ono napínavé pátrání představovalo řadu úkonů, mezi něž patřila i tomografická analýza v Ostravské fakultní nemocnici. „Na výsledky jsme netrpělivě čekali," řekl s úsměvem cerhenický starosta Marek Semerád.

Očekávaný bronzový předmět

Tomografem projel celý jeden cerhenický hrob. Laicky řečeno se jednalo o masu zeminy a keramiky. Analýzu komplikoval fakt, že keramika měla téměř stejné chemické složení jako hlína ve výplni. Celý blok se tím pádem na tomografu jevil jako jeden objekt, tedy kromě dutinky, kterou tvořil koflík otočený dnem vzhůru.

Archeologové ale tušili, že uvnitř bude i kov. A nemýlili se. V horní části bloku na tomografu viditelně zářil očekávaný bronzový předmět. V laboratoři byl opatrně vyňat a zakonzervován. Ukázalo se, že se jedná o zlomek větší bronzové břitvy. Tomograf umožnil také vytvořit 3D model hrobu.

Čtěte také: Archeologové objevili na Rejdišti v Nymburce i středověkou pec