Přesněji: ono se to jen nepovídá; zrovna zdravotníci ze svých pracovišť situaci znají. Že informace o takových případech přišly třeba z Kladenska, Deníku potvrdila i Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice. S vlastní aplikací vakcíny však onemocnění covid-19 nemá souvislost; jde o to, že i pak se člověk může nakazit, když se s koronavirem dostane do kontaktu. „Očkovaní první dávkou mohou onemocnět, protože nejsou stoprocentně chráněni,“ řekla Deníku Šalamunová. Proto se i za nynějšího nedostatku očkovací látky klade důraz na aplikaci druhých dávek těm, kteří už dostali dávku první. Týká se to zejména pracovníků ve zdravotnictví a v sociálních službách pobytového charakteru (většinou domovů seniorů).

Kradené pracovní stroje zloději ukrývali v lese.
VIDEO: Kde schovat bagr? Ukradené stroje zloději ukryli pod větvemi v lese

Absolutní ochrana? Nespoléhat!

„Onemocnění po prvním očkování nemůžeme vyloučit,“ připustila Šalamunová. „Určitá pravděpodobnost tu je – i když nízká; adekvátní ochrana však přichází až po druhé dávce,“ zdůraznila. S tím jsou v souladu i vyjádření vakcinologů běžně dostupná v médiích: očkování první dávkou sice pravděpodobnost onemocnění sníží, avšak není důvod se na ni přehnaně spoléhat a polevit v opatrnosti. Což ostatně platí i pro ty, kteří právě dostali dávku druhou: maximální účinnost přichází nejdříve po týdnu od její aplikace.

Pro ty, kteří chtějí vědět

To, že ochranu před propuknutím covidu nelze považovat za absolutní ani po dokončení očkování, aby se bylo možno spoléhat na naprostou imunitu, ostatně ukazují i čísla, jež jsou běžně dostupná laické veřejnosti: údaje o procentech účinnosti, provázející informace o jednotlivých typech a značkách vakcíny.

I tak je očkování správnou volbou a vlastně jedinou cestou k tomu, abychom dokázali vybřednout ze současných koronavirových omezení, zdůrazňuje Středočechům hejtmanka Petra Pecková (za STAN). Kraj proto zřídil vlastní, středočeský informační web zaměřený právě na očkování – má snadno zapamatovatelnou adresu ockovani.kr-stredocesky.cz – a hejtmanka osobně vystupuje ve videích, kde souvislosti vakcinace a nejznámější mýty s ní spojené rozebírá s předními odborníky z významných medicínských pracovišť nejen v Praze. Tyto nahrávky bude kraj postupně, jednou týdně, prostřednictvím internetu nabízet všem, kteří mají zájem o informace místo spekulací a fakta místo dohadů. Zveřejňovat je bude na YouTube i na sociálních sítích.