Vyplynulo to ze slov Marka Jetmara, ředitele divize Věda, výzkum a inovace Středočeského inovačního centra, pronesených ve čtvrtek na konferenci Future City made by IoT. Jak název naznačuje, předmětem zájmu účastníků z řad veřejné správy od radnic až po ministerstva, zástupců akademické sféry i firem nabízejících technologická řešení se stala budoucnost měst i venkova s využitím takzvaného internetu věcí.

Údaje dostupné na dálku

IoT čili právě internet věcí už díky dnes dostupným technologiím nabízí možnosti připojit k datovým přenosům kdeco – a díky různým senzorům a čidlům nejen získávat spoustu informací, ale také vytvářet zcela nová řešení rozmanitých problémů. Včetně těch, které by většina lidí s uplatněním elektroniky nespojovala. Třeba u seniorů, kteří využívají pečovatelskou službu, je dnes známo nanejvýš SOS tlačítko určené k vyslání tísňového signálu. Technika ale nabízí mnohem víc. Například detekci otřesu způsobeného pádem a sledování pohybu. Nebo hlídání teploty v místnosti a údajů o tom, kdy se naposledy větralo. Užitečným signálem chuti k jídlu i aktivity se může stát upozornění, kdy někdo naposled otevřel ledničku…

Aktivním lidem by zase mohlo přijít vhod elektronické propojení tělocvičny s jejich mobilem. S údaji o tom, jak jsou na tom zdravotně, ale třeba i s rozborem cvičení podle kamerových záznamů. Senzory mohou být na cyklostezce, kde zmapují pohyb – a vyhodnocení údajů napoví, kde by bylo vhodné zřídit občerstvení. Čidlo ale může obsahovat třeba i kontejner na separovaný odpad – a lidé se tak na dálku dovědí, že právě teď k němu nemá smysl chodit s vytříděným plastem, protože je zrovna zaplněný. Možností je spousta – a technologie nemusejí nabízet jen to, co dnes už z některých míst známe: lavičky s Wi-Fi připojením a zdířkou pro nabíjecí kabel mobilu, LED lampy s regulací osvětlení podle času i měnících se podmínek, ale i schopností upozornit na poruchu a s možností doplnit čidly měřícími meteorologické hodnoty, kvalitu ovzduší – či třeba monitorujícími průjezdy aut.

Problémová oblast jako vzor

Uplatnění technologií může umožnit zavést řadu novinek včetně nových služeb a zvyšování komfortu – třeba elektromobil pro senior taxi a rozvoz obědů nebo zlepšení dopravní obslužnosti či navádění na volná parkovací místa. Právě takové věci by se měly stát lákadlem pro občany i představitele radnic. Zatím totiž elektronické vychytávky tolik netáhnou – ani když je s jejich uplatňováním spjatý třeba příslib energetických úpor.

Starostové by nebyli proti; často nicméně namítnou, že řeší palčivější problémy: budování kanalizace, opravu chodníku. A nač se starat o nějaké zavádění vysokorychlostního internetu, když přece e-maily fungují a ani promítané video se neseká. Ano, kdyby se tím člověk měl čas seznámit, asi by se výhody ukázaly – ovšem teď je třeba hlavně zajišťovat opravu, protože nesvítí lampa u hospody. Takový přístup je mnohdy pochopitelný, jestliže se vezme v potaz, že mnozí starostové obcí jsou neuvolnění a o obecní věci se starají vlastně po práci. I jim by nicméně „elektronická kancelář“ mohla ulevit. Když už se pak někteří nadchnou, zpravidla zdůrazňují, že by byly třeba dotace – a to s jednoduchým vyřizováním a bez přehnaného množství kontrol.

Konkrétní projekty chystané na Rakovnicku mají ukázat, jak prospěšné mohou být na míru připravená řešení. Právě tam by časem měli zájemci jezdit za poučením o tom, co se dá udělat i v obyčejných vesnicích. „Záměrně byla vybrána specifická oblast – hospodářsky a sociálně problémové území Jesenicko-Čistecko,“ uvedl k tomu Jetmar. Starosta Jesenice Jan Polák (za ODS) nezastírá, že i když má stejné starosti jako kolegové, možnost zapojit se do technologických projektů a do diskusí o tom, co mohou přinést, vítá. „Staneme se vzorem – a co se podaří vytvořit, ukáže blízký čas,“ těší se. Zatím se však hlavně plánuje.

Příklady možného uplatnění technologií
- Chytrá kancelář starosty: řízení veřejného osvětlení, přehledy o majetku, kvalitě ovzduší i službách poskytovaných v obci
- Úsporné veřejné osvětlení s možností sledování rozmanitých hodnot
- Monitoring stavu ovzduší (nejen v otevřeném prostoru, ale také v budovách včetně škol)
- Detekce dodržování nočního klidu či zákazu hlučných prací o víkendech
- Sledování intenzity dopravy včetně mapování druhu vozidel
- Sledování hladiny vody ve vodárně – chytrý monitoring spotřeby včetně „vodostop“ systému pro případ havárie
- Optimalizace odvozu odpadů podle údajů o zaplnění nádob; ve spolupráci s občany zajištění správné likvidace
- Efektivní doprava a využití parkovacích míst
- Využití údajů ze senzorů a kamer v rekreačním sportu – v tělocvičně i na cyklostezce
- Opatření k úspoře energií v obecních budovách včetně doplnění systému malou fotovoltaickou elektrárnou na střeše a případně i fototermickými panely; optimalizace spotřeby vody
- Sledování stavu seniorů na dálku včetně vyhodnocení „alarmových“ stavů; zdravotnické i veterinární služby
Zdroj: konference Future City made by IoT

Padělky LEGA našli středočeští celníci ve skladu internetového obchodu
Jako padělky lega zabavili hračky, které Lego nevyrábí

Na severním okraji Českých Budějovic ve středu začala stavba dálničního obchvatu města v úseku Úsilné – Hodějovice.
Urychlit dostavbu dálnic má pomoci čtveřice podpisů